5 om dagen er ren suppe!

Vi har alle hørt begrepet "5 om dagen" og forstått at det handler om å spise nok frukt og grønt. I disse matvarene finnes det mange sunne næringsstoffer som har gode helseeffekter. De beriker dagskosten vår med tilstrekkelig inntak av bla folat til å ivareta normal celledeling og optimal utholdenhetsevne (visste du at det kan være folatmangel, og ikke bare jernmangel, som kan gi redusert overskudd og utholdenhetsevne?), av vitamin-C som er en viktig antioksidant, av kalium, som bla forebygger høyt blodtrykk, av fiber som holder tarmfunksjonen vår i gang og som reduserer kolesterolet - og listen kunne bare fortsatt i det uendelige. En annen viktig funksjon av næringsstoffer i frukt og grønt, er deres rolle i forebygging av kreft. En rekke kreftlidelser har vist seg å kunne forebygges av hyppig inntak av nettop frukt og grønt:

Grønne søyler viser evne til å forebygge kreft i nevnte organ. Størrelsen på søylen er gradert i 3 nivåer, hvor lengste søyler har mest overbevisende kreftforebyggende effekt, og de korteste søylene har en mulig forebyggened effekt

 

I Norge klarer vi bare å innta rundt halvparten av denne anbefalingen, altså ca 2,5 porsjon pr dag. Og når vi prøver å bli flinkere, er det oftest frukten vi blir bedre på. Størst helsegevinst er det derimot på å fokusere på grønnsakene;

  • 2 porsjoner frukt pr dag (1 gl juice teller som en av disse porsjonene!)
  • 3 porsjoner grønnsaker pr dag

Basert på beregninger som er gjort i studier, vil en befolkning som i gjennomsnitt inntar 2,5 porsjon frukt og grønt hver dag, og som øker inntaket sitt til 3,5 porsjon frukt og grønt om dagen, forebygge 23% nye kreftilfeller! Det innebærer 4000 færre tilfeller pr år i en befolkning som i Norge!

 

I disse kalde årstider som vi er på full fart inn i nå, kan inntaket av grønnsaker økes på en effektiv måte. Bruk av feks supper og lapskaus er jo retter der grønnsaker inngår naturlig i store mengder. Vi på Kvinnetrening anbefaler slik retter, både fordi de er fulle av næringsrike matvarer, smaker godt, men også fordi de er magre og således kan bidra i ønsket om god vektregulering. Vær bare obs på at posesupper er særdeles rike på salt, hvilket vi bør begrense inntaket av kraftig. Hjemmelaget suppe er derfor tingen ;)

Her skal dere få en deilig oppskrift på hjemmelaget ertesuppe, hvilket er av den kremet litt tykke typen. Men samtidig har vi en oppfordring til dere: HVILKEN SUPPE ER DIN FAVORITT? Del den med oss; gjerne via en link til din egen blogg (så øker du treffene i egen blogg!) eller via kommentar her!

 

Hjemmelaget  kremet ertesuppe


Ingredienser:
En eske tørkede erter (500g)
1 løk, skiver
3 selleristenger, hakket
1 ss tørket timian
2 laurbærblad
3 stk kjøttbuljongterninger
1,5 liter vann

Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over.

Kok opp vann og buljongterninger. Tilsett erter (som skyldes etter vannbadet) og kok opp igjen.
Tilsett selleri, løk, laurbærblad og timian, dekk med lokk og la det småkoke i 1,5 ? 2 timer (til ertene er møre).
Sett til side og avkjøl. Kjør en stavmikser gjennom ertesuppen når den er lettere avkjølt. Fordel deretter suppen i porsjonspakninger og frys til senere oppvarming!

MVH Therese

7 kommentarer

matentusiasten

08.11.2010 kl.12:49

Men bevares næringstoffene i like store grad ved koking?

kvinnetrening

08.11.2010 kl.13:21

matentusiasten:

Du er inne på noe, men når det gjelder suppe er ikke utfordringe så stor :)

Når man koker grønnsaker, siver noen næringsstoffer ut i vannet (vannløselige vitaminer og mineraler). Dette er noe av grunnen til at man skal helst dampe grønnsaker, evnt koke de kort og med lite vann.

Men i suppe bevares jo vannet, så næringsstoffene kommer med uansett!

En annen ting er at feks tomater har en viktig antioksidant, lycopen, som faktisk viser best effekt etter oppvarming, og gjerne sammen noe fettholdig. Tomatsaus, supper etc er mao meget bra for å få frem det beste i tomaten :)

Benedicte Bendiksen

08.11.2010 kl.17:42

Bra tips! :)

Kia

08.11.2010 kl.19:07

Jeg må spise MYE for ikke å bli sultet med en gang etter å ha spist grønnsakssuppe, men det er ikke noe problem siden det er så godt!:) her er en megagod gulrotsuppe:

man kan ta litt +/- av ingrediensene, det er ikke så nøye..

1 løk, hakket

1 stor stilk fra en selleri, i biter

12dl gulerot, i skiver

= fres dette i olje

1l vann

1 grønnsaksbuljongterning

1/2 ts urtekrydder av noe slag..

1/2 ts basilikum

1ss smør

=kok alt (også grønnsakene) i 10min. ta ut ca 3/4 grønnsaksbitene og mos det som er igjen i kjelen (man kan også bare mixe det hele, men jeg liker at det er noen biter i..) ha tilbake bitene du tok eventuelt tok ut, og la det hele småkoke til bitene er møre. jeg spiser rugbrød med hvitløkssmør ved siden av, naamm! :)
interessant!

kvinnetrening

08.11.2010 kl.20:48

Kia: Hjertelig takk for ditt bidrag Kia; det høres godt ut! Jeg må jo prøve ut dette :)

-Therese

kvinnetrening

15.11.2010 kl.11:25

Hei Kia:) Tusen takk for en flott oppskrift -supert!! Klem Kine

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits