Viktig i hverdagen, enda viktigere på trening!!

Vi spurte: "Det er bra å drikke mye gjennom dagen, uansett hva slags drikke det er!" Rett eller galt?

Utfra responsen kan det se ut som at mange faktisk er litt usikre på hva som er det korrekte svar her; noen svarer rett, andre uttrykker at de lurer - og mange har ikke svart...

Kroppen din består av 60% væske! Daglig taper vi væske via respirasjon (pusten vår), avrføring og urin, samt fordampning fra hudoverflaten og svette. Trener du, vil tapet øke betraktelig, først og fremst pga svettetapet. Visste du at det er vanlig å tape rundt 1/2 - 2 liter svette i én times treningsøkt dersom intensiteten er høy nok???

Du bør drikke 1/2 - 1 liter i timen når du trener!

Daglig bør du tilføre kroppen 2-3 liter væske. Dette kan tilføres delvis via mat som vi spiser og delvis via drikke. Men dersom du også trener, skal væsketapet du har på treningen også erstattes. Magen din klarer å ta unna ca 1/2 - 1 liter væske pr time under aktivitet, og i tillegg bør du drikke 1/2 liter væske de første 30 min etter en tøff treningsøkt!

ER DU USIKKER PÅ OM DU DRIKKER NOK?

Du skal ha behov for å gå hyppig på do i løpet av dagen; urinen bør dessuten være fargeløs og luktfri (bare om morgenen er det greit at det er mørk farge og sterk lukt). Dersom du opplever at urinfargen er mørk og lukter, er det et tegn på at du ikke er i god væskebalanse. Drikk mer!

Daglige vektendringer er dessuten også et tegn på endringer i væskebalansen. Dersom vekten din kan variere 1-2 kg over et døgn, er det først og fremst væskebalansen du ser endringer i. Drikk mer ;)

HVA SKAL MAN DRIKKE?

 • Vann er den udiskutable optimale tørstedrikk. Dette bør være det hovedsakelige væskeinntaket ditt i løpet av en dag.
 • Drikk inntil 3 glass (lettere-)melk pr dag for å få en super proteinkilde og tilstrekkelig kalsiuminntak hver dag.
 • Ett glass juice kan være en god kilde til vitamin-C og antioksidanter, men selv i naturlig fruktjuice er det mange kcal pga de enkle sukkerartene i fruktene. Begrense derfor forbruket av slik drikke.
 • Nektar er aldri et alternativ; dette er hovedsakelig sukkervann!
 • Saft er heller ikke et sunt alternativ til drikke; masse sukker og kcal som de færreste av oss har bruk for! Light-saft kan være et alternativ ved behov for smaksatt væske, men vær klar over at syrlighet i både light-saft, ordinær saft, brus, juice/nektar og tilsvarende drikke, tærer på tennenes emalje og øker risikoen for karies.
 • Kaffe og te er helt greit å innta i hverdagen, så lenge man ikke tilsetter ekstra kcal i form av melk/fløte, sukker/honning eller annen sirup (irish coffe smak, kaffe mokka etc). Men vær klar over at koffeinholdig drikke virker dehydrerende; de driver væske ut av kroppen, og annen væskeinntak bør derfor økes ytterligere!Her er et lite regnestykke å tenke på:

Å forbrenne 300 kcal, tilsvarer ca én times effektiv gåtur!

 • 1 Kaffe latte med helmelk: 200 kcal
 • 1/2 liter Coca Cola: 203 kcal
 • 1/2 liter appelsinjuice: 217 kcal
 • 1/2 liter pils: 195 kcal
 • 0,33 cl flaske Rusbrus: 290 kcal
 • 1 glass ekstra lettmelk: 76 kcal
 • Vann: 0 kcal

5 kommentarer

heeds

22.11.2010 kl.09:38

Tusentakk for bra tips! :)

Mailen

22.11.2010 kl.09:39

bra innlegg

karolina

22.11.2010 kl.10:06

tusen takk for tipset! det trengte jeg virkelig å lese!

Benedicte Bendiksen

22.11.2010 kl.13:06

Bra innlegg! :)

I dag har jeg trent intervaller tidlig på dagen- og det var HERLIG!! :)

En helt perfekt start på en ny uke- og ikke minst har jeg MASSE MASSE energi til resten av dagens gjøremål :)

Ha en flott dag!

Camilla

22.11.2010 kl.15:22

Kjempe bra innlegg, mye nyttig her :)

Men jeg lurte på en ting. Har du noen erfaring md folk som er treningsavengige, eller vært borti det selv? I så fall, vet du hvorfor noen føler seg avhengig av trening?:)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits