Klima pyramiden - en moderne matpyramide!

"Selv om kjøtt er en unik matvare som bidrar med flere næringsstoffer, kan de fleste av oss fint klare oss samtidig som vi begrenser kjøttinntaket med 30%. Jeg foreslår at vi erstatter den tradisjonelle matpyramiden med klimapyramiden, som ikke bare fortsatt ivaretar menneskers næringsbehov, men også gir en kjempe gevinst for miljøet." Dette uttaler agronom og forsker ved Aarhus Universitet, John Erik Hermansen. Han retter sin forskning mot hvordan man kan kombinere landbruksdrift med klimafokus.

KLIMA

Kjøtt (spesielt storfe og lam) og ost bør erstattes med mer grønnsaker, frukt, korn, melk og fisk. Vi bør dessuten basere våre (vegetabilske-) valg basert på naturlig, lokal sesongbasert tilbud, ettersom dette vil spare miljøet mht transport over store distanser.

Hver gang vi inntar 1kg biff, belaster vi miljøet med rundt 20kg drivhusgass; og det er storfe og lam som har størst, negativ effekt. Til sammenligning har svin og fjærfe bare 25% av effekten tilsvarende storfe og lam. Basert på tall fra Danmark, vil en danskes matinntak medføre en belastning for miljøet med 2,2 tonn drivhusgasser pr år, og 35% av dette kommer fra kjøttinntak. I slike beregninger ligger flere hensyn; som bidrag fra fór-produksjon, oppdrett av dyrene og deres eget bidrag gjennom sitt liv, og bidrag fra transport, slakt og produktproduksjon.

Årsaken til at storfe og lam anses som "verstinger", er at de i kraft å være drøvtyggere produserer mer metangass i sin fordøyelse.

HELSE

Samtidig som man holder fokuset på klimaet, vil man også har store helsefordeler av å redusere forbruket av en del av de animalske matvarene, ettersom de ofte har mye (mettet-) fett i seg. Flere oversikter viser sammenheng mellom kjøttkonsum og energiinntak (kcal), hvilket ofte skyldes at det brukes fett kjøtt. For å sikre seg tilstrekkelig med proteiner i kosten, kan man i stedet hente disse fra fisk, egg, fjærfe, svin og vegetabilske kilder som bønner, linser og korn. Visste du at 25% av proteininntaket til nordmenn kommer fra korn?

Proteinrik mat, altså animalsk mat (kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter) kan også bidra med uønsket mye fett om man ikke velger bevisst...

KJØP OGSÅ MINDRE

Å endre matvaner er ikke nok. Man bør også tenke på å kjøpe mindre, ettersom vi har blitt et bruk-og-kast samfunn, der store mengder mat kastes unødvendig. "Rundt 25% av maten vår ender opp i søpla" forteller Hermansen, og påpeker at noe er naturlig søppel (potetskrell etc), men svært mye er unødvendig søppel.  Det handler om å utnytte tilgjengelig ressurser, framfor å drive rovdrift på de man har tilgang til. Kanskje verdt å ta en titt på et tidligere blogginnlegg her, som omtaler og tipser hvordan man kan utnytte restemat bedre?!

 

Jah....det var noe å tenke på i disse før-juls tider. Både for klimaet - og ikke minst for helsa og vekta!

4 kommentarer

lovelyliller: trening mm.

29.11.2010 kl.15:01

genialt :)

KRISTIN

29.11.2010 kl.22:12

Interessant..

lena

30.11.2010 kl.20:46

Mye sant, men ikke helt enig heller.

Løvinnen

30.11.2010 kl.22:07

Hm:) Interessant..Verd å tenke på når man handler ja:)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits