Her ser du matens veg gjennom kroppen din!

 

Har du noen gang reflektert over hvor maten blir av, hvordan næringsstoffer kommer inn i kroppen, og hvordan mage og tarmsystemet ditt ser ut? 

Vi omtaler ofte hele buken vår som "magen", men sannheten er at selve magesekken ligger høyt oppe rett under ribbenene dine, og det meste av buken din utgjøres av tarmene dine. Vi har faktisk en så stor tarmoverflate i buken vår, at dersom vi hadde brettet den ut, ville den dekket en tennisbane!!

Og magesekken vår er ikke det stedet fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer skjer; det skjer faktisk først i tynntarmen:

  • magesekken er en stor "kvern"; en muskel som knar innholdet og bryter maten opp i mindre biter (samt starter nedbrytningen av noen kjemiske bindinger i maten med saltsyren)
  • i tynntarmene skiller vi ut fordøyelsessafter (enzymer) som bryter maten videre ned, og som gjør at næringsstoffer kan tas opp, inn i blodbanen vår
  • i tykktarmen samler vi opp væske før restpartikler går til avføring. I tykktarmen har vi dessuten en del bakterier som utnytter dette restmaterialet av mat som vi selv ikke fordøyer, og som lager noen nyttige stoffer til oss (feks korte fettsyrer og vitamin-K)

 

Hos Norsk Helseinformatikk kan du se en kort og illustrativ video av hvordan hele fordøyelsessystemet vårt ser ut og i korthet fungerer:

Klikk på bildet for å komme til video animasjonen!

3 kommentarer

Sofie

30.10.2011 kl.09:31

Bra skrevet :)

lovelyliller.com -

30.10.2011 kl.22:52

spennende!

Tove

31.10.2011 kl.06:34

Nei, tror det er en ubehagelig sannhet som jeg ikke vil vite noe av. he..he.. ha en god dag.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits