"Sunn mat er så dyrt!"

 

Nær sagt alle sier at sunn mat er for dyrt, og at det må bli billigere å velge sunt for at befolkningen skal ønske å gjøre dette. Men tror du det til syvende og sist ville gitt stort utslag med prisjustering? Ville "de" valgt farris framfor Cola om det var en prisforskjell? Ville de valgt salaten framfor burgermenyen om det var en prisforskjell?
Jeg tror de fleste av oss styres for mye av smaksopplevelse og vilje (-eller mangelen på vilje!)framfor å spare noe kroner ekstra.

At sunn mat er dyrt, kan jeg være enig i DERSOM man stadig stikker innom butikken og "nødhandler" halvferdige produkter (feks grovbrød, eller frossen wokgrønnsaker eller pasta-rett etc), eller om man stadig handler mat på serveringssteder. Men med planlegging av ukens matinnkjøp, kan du gjøre det meste meget bra mht økonomi også.
DESSUTEN viser statistikken fra 1958 at vi faktisk bruker mye mindre av inntekten vår i dag på matvarer:

Figur fra Statistisk Sentralbyræ; Husholdningenes forbruk

 

I 1958 brukte vi hele 50% av inntektene på mat!!! I dag går rundt 11% av inntektene til det samme - og vi klager på at (sunn) mat er dyrt!!

Konsumprisindeksen for ulike matvaregrupper forteller oss noe av det samme; at sunn mat ikke har blitt dyrere (enn annen mat!). Målt i forhold til 1998 (KPI = 100 i 1998) har utviklingen vært følgende til 2009:

  • Kjøtt 112
  • Fisk 129
  • Olje og fett 151
  • Frukt 113
  • Grønt 127
  • Sukker, sjokolade og sukkervarer 120
  • Mineralvann 142

 

Til tross for at prisen på sukkervarer og på mineralvann har økt relativt mye, kjøper vi stadig mye av disse matvarer sammenlignet med feks frukt og grønt. Forbruket av mineralvann har økt kraftig de siste årene; i 1992 inntok vi rundt 89 liter brus pr pers pr år: i 2002 inntok vi 115 liter brus pr person pr år (tall fra Bryggerinæringen). Samtidig klarer vi ikke "leve opp til" anbefalingen om "5 om dagen"

 

Meeen, misforstå meg rett (!): jeg nekter ikke for at det ville være flott med en prisreduksjon på sunne matvarer. Men jeg synes det er en for dårlig argumentasjon å si at det er for dyrt å leve sunt!

Lage maten selv - en måte å få kontroll på hva du spiser - og leve sunt samtidig som det er rimelig!

 

Hva synes du?

KILDER:

3 kommentarer

Sara

12.11.2011 kl.20:29

Er frossengrønnsaker dyrere enn ferske? Har inntrykk av at det er omvendt.

kvinnetrening

12.11.2011 kl.20:45

Sara:Dersom du sammenligner kg-pris med en pose ferdigkuttet grønnsaker med prisen for den enkelte grønnsak (og hva du får av antall porsjoner ved å kutte disse grønnsakene selv), så ser du nok at det er gunstigere å bruke tiden på dette selv, enn å betale for at produsenten har kuttet for deg ;)

MVH Therese

17.12.2011 kl.13:31

Helt enig med deg! Og sunn mat er jo så mye viktigere enn mye annet vi bruker penger på :)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits