P-piller og trening ingen god kombinasjon!

I mangel av gode prevansjonsmidler for menn (ja, hormonpreparater da!), er det i stor grad lagt i en kvinnes hender å forebygge uønsket graviditet. P-piller er en effektiv og trygg løsning for mange kvinner, og ved valg av riktig pille kan man også utnytte andre effekter som feks redusere forekomst av kviser. Men det er en del abré ved bruk av kunstige hormonpreparater. Når det kommer til trening, er det spesielt tre ting som ser ut til å ha negativ effekt!


Det bør jo nevnes at dette ikke er et blogginnlegg ment for å fraråde p-pillebruk, men heller å gjøre oppmerksom på evnt uheldige effekter mht trening og/eller ugunstig vektreduksjon. 

 

Skjuler uheldig energi underskudd!
En kvinne som trener svært mye og/eller spiser for lite, og som således går mye ned i vekt, vil naturlig miste menstruasjon. Dette er et klart klinisk tegn på en alvorlig situasjon, der langtidskonsekvenser kan være redusert fruktbarhet og uønsket,stort tap av benmasse ( hvilket øker risiko for benskjørhet). Akkurat dette er et tidligere tema i bloggen vår, så jeg kommer ikke mer inn på det nå! Men saken er at p-piller, som gir en "kunstig" menstruasjon, derfor vil kamuflere et eventuelt lavt energiintak som ville resultert i menstruasjons bortfall. Ergo er det vanskelig å vite om benhelse er ok eller ei!

Hindrer optimal muskel utvikling ved trening!
En studie referert i vg viste at kvinnerer på p-pille hadde lavere muskelutvikling enn de som ikke tok piller (1kg i muskler kontra 1,6 kg muskler). Det er en forskjell på 60%!  Årsaken er et lavere nivå av anabole hormoner (oppbyggende hormoner) som bla DHEA, som vi naturlig har et godt nivå av i kroppen.


Gir økt risiko for akutt skade!
Tidligere studier har også vist at p-piller øker risiko for korsbåndsskader fordi egen-produksjon av kollagen (oppbyggende struktur i ledd bånd) reduseres.

 

-Kanskje noe å tenke på. Vil samtidig poengtere at det viktig å bruke et prevensjonsmiddel så lenge man ikke planlegger graviditet, og p-piller kan fremstå som et meget trygt, stabilt og trygt prevensjonsmiddel for mange. Men det finnes også flere andre alternativer; se feks listen hos medisin.no eller full oversikt og omtale hos Sex og Samfunn!

 

3 kommentarer

Monica

13.11.2011 kl.11:41

Hmm, det var interessant! Kjipt at det skal være så stor forskjell med og uten p - piller!

lovelyliller.com -

13.11.2011 kl.18:53

jeg bruker p-piller. stoler ikek på kondomer som sprekker i ett sett

Mona

23.11.2011 kl.23:31

Gjelder dette for hormonspiral også? Jeg har aldri hørt om, eller tenkt på denne problemstillingen før.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits