Kostholdet kan ha skylden i hverdagsplagene dine!

Det er mange nordmenn som plages med ulike, dels diffuse, plager i mage og tarmsystemet. Like mye plages mange av et generelt ubehag - eller kanskje uopplagthet og tretthet?

Typiske hverdagsplager er;

 • forstoppelse
 • "løs mage"
 • oppblåsthet og "urolig mage"
 • utslett eller akner
 • slapphet og lite overskudd
 • stadig søvnig

 

Samtlige av disse problemene kan relateres til ditt kosthold og dine måltidsvaner, og noen også til aktivitetsvaner. Mange tror løsningen er å kutte ut enkelte matvarer (typisk er at mel/kornvarer, melk, sukker og gjær mistenkes), å gå på helsekost og kjøpe mirakelpiller eller søker til legen for noe man mistenker er en sykdom. Løsningen kan være så enkel som å endre livsstilen litt; kroppen vår er faktisk skapt for noe annet enn ferdigmat, snacks, kontorstoler og sofaer...

 

FORSTOPPELSE

Forstoppelse kommer som regel av

 1. lite matinntak totalt sett (da er det lite som presser seg igjennom, matrester blir liggende lenge i tarmen og mister fuktighet, og dermed stopper det seg lettere til)
 2. lite fiber i kosten (i gjennomsnitt inntar nordmenn halvparten av den fibermengden vi er anbefalt å innta. Dette skyldes at av ikke bruker grove nok kornprodukter, og spiser for lite grønnsaker [vi klarer bare innta halvparten av anbefalingen "5 om dagen"] )

 

Det er fiberet som presser maten gjennom systemet. Du har vel lagt merke til hvordan havregrynet sveller i frokostskålen din når du heller melk på? Man må jo ofte helle litt mer melk på etter en liten stund.... Slik virker fiberet i tarmen din; trekker til seg væske, øker i volum - og presser seg raskere gjennom tarmen!

Fiberrik mat og andre matvarer med god effekt mot forstoppelse - bruk de gjerne daglig som forebyggende middel:

 • havregryn
 • grovt brød
 • grønnsaker
 • mye frukt (spesielt modne pærer og druer)
 • tørket frukt
 • linfrø
 • blåbær

Utover dette har aktivitet en MEGET god effekt på tarmsystemet vårt; bevegelse av musklatur i buken, samt tyngdekraftens effekt, er unikt sammen. Ta deg en gåtur - eller joggetur!!

(forstoppelse kan også skyldes andre tilstander; både alvorlig akutte, kliniske, og kronisk kliniske (som feks irritabel tykktarm). Plages du i lange perioder og til stadighet; oppsøk lege!)

 

"LØS MAGE"

Mange sliter med det motsatte problem til det førstnevnte her; nemlig at mage og tarmsystem ikke ser ut til å like maten som inntas, og sender den ut i rekordfart. I svært mange tilfeller skyldes dette rett og slett STRESS! Typisk om morgenen!

Rundt mage, tarmsystem og involler finnes et meget innfløkt nervesystem, og kommunikasjonen til hjernen er effektiv og direkte. Sinnsstemninger gir seg ofte uttrykk i magesmerter, mageubehag eller et tarmsystem som ikke fungerer som normalt - både pga positiv spenning ("sommerfugler i magen", nerver etc) og negativ spenning (angst, depresjon, stress). Godt råd? ...Stress ned!

Ellers kan det være at du har en midlertidig bakteriell infeksjon, som slår ut ditt eget tarmsystem. Dette kan være pga generell dråpesmitte, eller matbåren smitte (man spiser noe mat som er "dårlig"). Det kan også være at du har spist en matvarer du tåler dårlig, eller at du har oversteget din individuelle toleransegrense for en matvare eller næringsstoff (noen reagerer på for mye melk, mens litt melk går bra, noen reagerer på fettholdige måltider, etc).

Biola eller idoform (tabletter fra apotek) kan bidra til å regulere magen din bedre; disse inneholder bakterier som styrker din egen, naturlige bakterieflora i tarmsystemet, og som gjør deg mer "immun" mot bakterielle infeksjoner!

Et fåtall kan ha laktoseintolleranse, glutenintolleranse/cøliaki, eller ulike matvareallergier. Dette må til videre utredning med lege, og senere følges opp av klinisk ernæringsfysiolog.

 

OPPBLÅSTHET OG "UROLIG MAGE"

Her gjelder mye av det som ble tatt opp under forrige avsnitt (løs mage, samt stress). Det kan også være at du reagerer dersom du har spist litt mer korn en dag enn normalt; fiberet  fermenteres i tykktarmen og danner gasser, og man har en viss toleransegrense for hvor mye fiber man kan "ta i mot" hver dag. Det kan også være sukkeralkoholer som er kilden til luftproblemet ditt; det er ikke uten grunn at produkter med sukkeralkoholer er merket med "kan virke lakserende ved inntak av store mengder". De kan virke luftdannende før de evnt medfører diaré. Et eksempel; én eske Lakeröl går greit, men i dét du har i deg eske nr 2, begynner tarmene å si i fra...

 • Igjen vil bevegelse være et unikt botemiddel når problemet først er der, samt som forebyggende tiltak. Muskulært  og mekanisk trykk mot tarmene, rystelser og bevegelse mot tyngdekraften har en unik evne til å klare å få luften ut av kroppen...
 • Pass også på å spise sakte (sluker du maten, sluker du også luft), samt tygge maten godt (store matpartikler krever stor aktivitet i fordøyelsessystemet).
 • Varm mat, som suppe, og -drikke medfører ofte at vi sluker mer luft ("slurper") for å avkjøle hver munnfull....Vær bevisst!
 • Andre "kjerringråd" mot oppblåsthet er bruk av urter i matlaging; feks ingefær og persille, samt urtete (bla fennikelte).


Regelmessig bruk av ulike melkesyrebakterier skal også kunne forebygge, og Aktivia yoghurt har en bakteriekultur som skal kunne dempe luftproblematikken. Apoteket har også egne preperater som egner seg for luftproblemer; feks Minifom)

 

UTSLETT OG AKNE

Leger har lenge benektet at mat kan ha effekt på forekomst av feks "uren hud", men erfaringene fra den enkelte tilsier det motsatte. Nå  foreligger nyere forskning som også bekrefter dette; spesielt sukkerrik mat (-som får insulinet til å øke mye) kan bidra til mer akne. Noen har allergier til enkelte matvarer, og kan utvikle utslett etter inntak. Dette skjer som regel også samtidig med ulike tarmreaksjoner (luft, diaré).

 

SLAPPHET OG LITE OVERSKUDD

Jeg har tidligere skrevet om jern hos kvinnetrening og at en jernmangel/lave jernlagre kan uttrykke seg som tretthet, hodepine og lite overskudd i hverdagen. Det er en relativt hyppig forekomst av lavt jern inntak i det norske kostholdet; så jern status kan være greit å sjekke. Noen ganger kan anemi (lav blodprosent) skyldes mangel på vitamin B-12 eller folat; dette må legen kontrollere for via blodprøver.

Enkelte har en dårlig opptaksevne for vitamin B12, og vil bli slappe og slitne når lageret er lavt. Disse må regelmessig til lege for kontroll, samt ta vitamin-b12 sprøyter.

Å trene regelmessig handler om å få et økt overskudd i hverdagen (se egen artikkel hos kvinnetrening), mer "ork" og bedre kondisjon og utholdenhet. Med trening øker kroppens evne til å ta opp oksygen, og man kan også derfor forvente at man føler seg piggere og mer våken i hverdagen.

 
Merkelig; men trening kan forebygge og kurere det meste av våre folkesykdommer! Er du med??

 


2 kommentarer

lovelyliller.com -

16.11.2011 kl.15:25

kjemoefint og oversiktig innlegg. Fordøyelsen har jeg hatt en del plager med pga stress og allergier.

maren

18.11.2011 kl.09:49

Veldig bra innlegg. Kjenner meg igjen i trøtt og slapp. Sover 7 timer hver natt, men våkner aldri uthvilt. De dagen jeg skal på trening må jeg virkelig kjempe med meg selv for ikke å la være.

Lurer på om jeg ikke må sjekke blodprosenten, eller anbefaler dere ett høyere inntak av noe spesielt nå i mørketiden?

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits