Ikke noe benbrudd her i gården!

Her i østfold har snøen blitt vasket vekk av mildevær og regn, og vi lister oss rundt på isen som nå legger seg over fortau, veger og oppkjørsler rundt om - redd for å gå på rumpa så det smeller. Men OM det skulle skje, er det greit å vite at skjelettet tåler en trøkk!

Et sterkt skjelett kan du selv sørge for å bygge. Det aller viktigste er å gi kroppen nok energi. Om man spiser mindre enn behovet over lengre tid, vil den negative energibalansen og vektreduksjonen medføre at også benmassen reduseres.

Dernest er det viktig å gi kroppen nok av de riktige byggestenene; og det er kalsium og vitamin-D. Dette er faktisk to av få næringsstoffer vi har litt utfordringer med å innta nok av i kosten også.

Utover dette, vil trening være et sterkt signal til kroppen om å bygge et sterkt skjelett - så ut og bruke kroppen jenter!!

Kalsium mengden som vi trenger hver dag, er som dere påpeker i forrige blogginnlegg, 800mg for voksne individer (og 900mg for barn inntil 18 år, og gravide/ammende). Gode kalsiumkilder i kostholdet er meieriprodukter (de hvite ostene, melk, yoghurter), mandler, sesamfrø, tørket frukt, og grønne bladgrønnsaker (spinat, brokkoli etc). Dersom du spiser et ordinært kosthold som folk flest i Norge, men uten meieriprodukter, klarer du å innta ca 400-450mg kalsium. Ved å legge til 3 produkter av melk, får du i deg de resterende 400mg!

Ja, du kan klare å innta kalsium uten melk også, men da skal du gjøre en meget god innsats. Du må altså legge til følgende matvarer EKSTRA utover det du normalt spiser:

Du kan altså feks velge å spise mandler som en alternativ kilde til kalsium, men for å nå de ekstra 400mg kalsium pr dag som nå trenges, må du innta 3 dl mandler - hvilket gir deg et ekstra kcal inntak på 1118 kcal!!! Det er trolig halve dagsbehovet ditt av energi, bare med dette kalsium-fokuset. Eller hva med et mer kcal-fornuftig alternativ, spinat, men altså i en mengde av hele 14 dl I TILLEGG til all maten du generelt spiser?

Nei, jeg sier ja takk til biolamelk, ekstra lettmelk, letthvitost og cottage cheese daglig jeg - i mengder á 3 porsjoner MINST, for å sikre en bruddfri framtid! Men husk at du må få i deg nok vitamin-D for å nyttiggjøre deg dette kalsiumet. Det handler om en dagsdose av tran, 2 middagsporsjoner fet fisk pr uke, 8 dl ekstra lettmelk pr dag - eller tilskudd!

 

 Vi har trukket en vinner blant de flotte svarene vi fikk på konkurransen, og har sendt premie i posten til Camilla!

2 kommentarer

Gratulere til Camilla da =))

kristinostevik

12.12.2011 kl.18:12

Konkurranse? Ååå..nå gikk jeg glipp av den igjen.. Gratulerer til Camilla!

P.S. Styrketrening bidrar også til å styrke benbygning!

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits