Den sunneste yoghurten..
..liker du ikke! Den smaker ikke like godt, selger ikke like godt og har derfor meget kort levetid på markedet!
Vi som forbrukere roper stadig etter sunnere matvarer, og i det ligger forventningen om:
- ikke tilsatt sukker
- ikke kunstige søtningsmidler
- ikke tilsetningsstoffer
- mindre fett
Så hvordan kan man da få mat til å smake godt, når de viktigste smaks-bidragsyterne ikke lenger anses som velkomne? Det er rimelig umulig det!
Tine Meierier forteller at den sunne yoghurten JA-yoghurt dessverre ikke solgte bra nok, og derfor ble tatt av markedet. Kun det store begeret med vaniljesmak gjenstår.
"TINE Yoghurt Ja er ja-mat og inneholder kun 3% tilsatt sukker, er helt uten kunstig søtstoff og har bare 0,7% fett. Yoghurten er en god kilde til fiber. Smaken av vanilje er mild og snill."
Men at det ikke smaker like godt, handler om at våre "smaksganer" er tilvendt konsentrert og mer intens søtsmak, så nå man prøver å la frukt og bær selv sette smak på maten, blir det for tamt. Tilvenner man seg dette over tid, vil det derimot smake mer. Det er det samme som å avvenne seg med å salte maten; først smaker det for tamt, så kommer den virkelige smaksfølelsen tilbake etter en tids avvenning!
Sukker og fett gir både smak og konsistens til mat, og når disse fjernes fra en matvare, tilsetter man konsistensgivende og smaksgivende midler for å erstatte tapet av smaksegenskaper. Derfor ser man bruk av bla søtningsmidler i sukkerreduserte yoghurter. Vi i Kvinnetrening anbefaler yoghurter som Ja-yoghurten, Skyr, Tine lett og mild naturell, Youplait 0,0% og 0,1% fordi de har mindre sukker og fett enn øvrige produkter. Dette gjør vi i bakgrunn av risikovurdering av inntak av bla aspartam, og med hensyn til at befolkningen generelt har en stor helseutfordring: overvekt (som deretter øker risiko for en rekke livsstilssykdommer).
Lyst til å følge med på utvikling og presentasjon av nye meieriprodukter, kommentarer på samfunnsaktuelle debatter rundt meieriprodukter og lære om meieriprodukters betydning for helse? Abonner på gratisbladet MELK
jernhelse
05.01.2012 kl.11:12
Forstår ikke hvorfor en skal velge "nyt" yoghurtene med skremmende mye sukker når det finnes sunnere valg som ikke har dårligere smak. Tror mange yoghurt.-valg skyldes at folk ikkre innser hvor mye sukker de faktisk får i seg. Ser jo familien min, f.eks, som generelt er opptatt av sunn mat - men som likevell DAGLIG spiser god-morgen-yoghurter.
Dersom en kjøper 1 stort beger (500g) yoplait yoghurt og tilsetter en grov og sunn kornblanding (4-korn, havregryn o.l) så får en mer næring, færre tomme kalorier og et mye mye sunnere måltid - samtidig sparer en penger.. jeg kan ikke forstå hvorfor en skal velge en sukkerfylt kaloribombe med tomme kalorier når det finnes andre mulgiheter (som i dette tilfelle faktisk er billigere i tillegg!!)
beklager lang kommentar - dette er noe jeg har tenkt på MYE da jeg jobber deltid i butikk og ser hva folk velger å bruke penger på... :P
Mia
05.01.2012 kl.11:30
kvinnetrening
05.01.2012 kl.18:34
kvinnetrening
05.01.2012 kl.18:35
MK
05.01.2012 kl.20:22
Mia
05.01.2012 kl.20:49
Ida-Anette
06.01.2012 kl.13:21
Malin
04.12.2012 kl.12:49