Den sunneste yoghurten..

..liker du ikke! Den smaker ikke like godt, selger ikke like godt og har derfor meget kort levetid på markedet!

Vi som forbrukere roper stadig etter sunnere matvarer, og i det ligger forventningen om:

  • ikke tilsatt sukker
  • ikke kunstige søtningsmidler
  • ikke tilsetningsstoffer
  • mindre fett

Så hvordan kan man da få mat til å smake godt, når de viktigste smaks-bidragsyterne ikke lenger anses som velkomne? Det er rimelig umulig det!

tine yoghurt ja vanilje 0,5 l tine yoghurt ja vanilje 0,5 l tine yoghurt ja vanilje 0,5 l

 

Tine Meierier forteller at den sunne yoghurten JA-yoghurt dessverre ikke solgte bra nok, og derfor ble tatt av markedet. Kun det store begeret med vaniljesmak gjenstår.

"TINE Yoghurt Ja er ja-mat og inneholder kun 3% tilsatt sukker, er helt uten kunstig søtstoff og har bare 0,7% fett. Yoghurten er en god kilde til fiber. Smaken av vanilje er mild og snill."

Men at det ikke smaker like godt, handler om at våre "smaksganer" er tilvendt konsentrert og mer intens søtsmak, så nå man prøver å la frukt og bær selv sette smak på maten, blir det for tamt. Tilvenner man seg dette over tid, vil det derimot smake mer. Det er det samme som å avvenne seg med å salte maten; først smaker det for tamt, så kommer den virkelige smaksfølelsen tilbake etter en tids avvenning!

Sukker og fett gir både smak og konsistens til mat, og når disse fjernes fra en matvare, tilsetter man konsistensgivende og smaksgivende midler for å erstatte tapet av smaksegenskaper. Derfor ser man bruk av bla søtningsmidler i sukkerreduserte yoghurter. Vi i Kvinnetrening anbefaler yoghurter som Ja-yoghurten, Skyr, Tine lett og mild naturell, Youplait 0,0% og 0,1% fordi de har mindre sukker og fett enn øvrige produkter. Dette gjør vi i bakgrunn av risikovurdering av inntak av bla aspartam, og med hensyn til at befolkningen generelt har en stor helseutfordring: overvekt (som deretter øker risiko for en rekke livsstilssykdommer). 

 

Lyst til å følge med på utvikling og presentasjon av nye meieriprodukter, kommentarer på samfunnsaktuelle debatter rundt meieriprodukter og lære om meieriprodukters betydning for helse? Abonner på gratisbladet MELK

8 kommentarer

jernhelse

05.01.2012 kl.11:12

yoplait 0,0% (og forsåvidt 0,1%) smaker jo faktisk kjempegodt! Spiser det daglig - gjerne sammen med frosne bær, musli og cottage cheese. Sunt, raskt og godt!

Forstår ikke hvorfor en skal velge "nyt" yoghurtene med skremmende mye sukker når det finnes sunnere valg som ikke har dårligere smak. Tror mange yoghurt.-valg skyldes at folk ikkre innser hvor mye sukker de faktisk får i seg. Ser jo familien min, f.eks, som generelt er opptatt av sunn mat - men som likevell DAGLIG spiser god-morgen-yoghurter.

Dersom en kjøper 1 stort beger (500g) yoplait yoghurt og tilsetter en grov og sunn kornblanding (4-korn, havregryn o.l) så får en mer næring, færre tomme kalorier og et mye mye sunnere måltid - samtidig sparer en penger.. jeg kan ikke forstå hvorfor en skal velge en sukkerfylt kaloribombe med tomme kalorier når det finnes andre mulgiheter (som i dette tilfelle faktisk er billigere i tillegg!!)

beklager lang kommentar - dette er noe jeg har tenkt på MYE da jeg jobber deltid i butikk og ser hva folk velger å bruke penger på... :P

Mia

05.01.2012 kl.11:30

Hvis folk hadde spist, skyr, Tine JA og yoplait i noen uker tror jeg neppe mange hadde gått tilbake til den kvalm-søte god morgen yoghurten eller de andre fruktyoghurtene til Tine:)

kvinnetrening

05.01.2012 kl.18:34

Mia: Ja, tilvenning har sine fordeler. Det er bare at mange ikke er villig til å "give it a try".

kvinnetrening

05.01.2012 kl.18:35

jernhelse: hehe, enig. Jeg observerte en ung mann som handlet en tidlig morgen på butikken. Tydelig en småbarnsfar. Det var 2 stk julebrus, 2 stk god morgen yoghurt og 2 stk små kindersjokolade-remser. Jah...det var dagens (og morgendagens?) sukkerdose i et viktig måltid det! *Sukk*

MK

05.01.2012 kl.20:22

Jeg liker den med jordbærsmak (forøvrig den eneste jordbær yoghurten som smaker godt), men det finnes nesten ikke i noen butikker!! Synes vi er for dårlig på akkurat denne type produkter i Norge, liker nesten ingen av dem jeg:P

Mia

05.01.2012 kl.20:49

Blir enda en kommentar her fra meg: Bra at dere setter fokus på de sunne og mindre sunne yoghurt typene - jeg tror nok mange tenker at yoghurt automatisk er sunt. God morgen yoghurtene heter jo ofte ting som "blåbær og musli" og dette er jo noe som høres sunt ut, men som egentlig er pakket inn i lag på lag med sukker og som dermed ikke blir like sunt likevell:)

Ida-Anette

06.01.2012 kl.13:21

Jeg liker Ja-yoghurten kjempegodt og det gjør sønnen min også. Blander ofte den yoghurten, frosne blåbær og litt havregryn, og det er skikkelig namnam for han, trenger ikke annet godteri enn det:) Kjøper aldri "vanlig" yoghurt. Syns også Skyr er veldig greit som mellommåltid, mettende og godt.

Malin

04.12.2012 kl.12:49

Spiser yoghurt naturell jeg :) den er best! Kjøper også go morgen gresk type selvom muslien er tilsatt noe sukker, men så lenge den er god og metter bruker jeg den innimellom til lunsj :) går også mye i cottage cheese. Elsker den syrlige smaken. Frukt yoghurt er kvalmende for min del.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

34, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits