Du ser for mye på denne skjermen!!

 Så er tallene kommet fra den nye, fjerde tidsbruksundersøkelsen; en undersøkelse som gjennomføres hvert 10.år (første gang i 1971) og som forteller hva vi bruker tiden vår på. 

Fram til 2000 brukte vi mindre tid på hus og "plikter" og mer tid på fritid og trening; fram til 2010 har denne tendensen snudd - nå trener vi mindre igjen!

 

Og mens vi bruker mindre tid på trening, bruker vi plutselig også mer tid på våre måltider (vi brukte mindre tid på mat fra 1971 - 2000, men nå mer tid på denne hverdagssysselen).

 

Det er relativt mye tid tilgjengelig til dine personlige valg i hverdagen; du kan i dag i stor grad bestemme om din dag skal tilbringes passivt eller aktivt, utfra hvilke forpliktelser du velger (!) å ha! Og i dag snakker altså mange om at det ikke finnes tid til trening; vi skylder på tidsklemma!! 

Om vi ser på hvor mye tid vi har tilgjengelig til disse fritidsaktiviteter (sosialt samvær, idretts- og friluftsaktiviteter, fjernsynsseing, lesing, hobbyvirksomhet og så videre) relatert til alder, ser vi at både ungdom og unge voksne har gode muligheter for å bli mer aktive, med henholdsvis 6,6 og 4 timer tilgjengelig til fritidsbruk:


Likevel klarer ikke halvparten av den voksne befolkning å nå anbefalingen om minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet pr dag, og for barn og unge 60 minutter moderat fysisk aktivitet!

 

Undersøkelsen røper at tross en økning i tid tilgjengelig til fritidsaktiviteter de siste 30 årene, har tiden brukt til trening vært helt stabil!


Sitat fra rapporten:

 

Det er omtrent like stor andel av befolkningen som  trente, gikk på skitur, på fotturer, på spaserturer, sykkelturer, båtturer og fisketurer i 2010, som i 1980.

 

  

Vi har heller økt tiden vi sitter foran tv'n med en halvtime ekstra i snitt i samme periode!

Joggesko eller pc-skjerm?

Vi bruker i dag mindre tid på sosialt samvær og trening, og mer tid foran skjermer. Andelen som bruker pc og internett har økt fra 13% av befolkningen i 2000 til 38% i 2010!

 

Kanskje ikke positiv lesing for folkehelsa å se følgende utvikling:

  • Vi bruker mindre tid på sosialt samvær
  • Vi ser mer på tv (kun blant ungdom ser man en reduksjon her; men de bruker mer tid på neste, nevnte post her!)
  • Vi bruker pc, dataspill og internett i større grad i dag

 

Lyst å lese mer om dette? Du finner link direkte til de ulike kategorier som er undersøkt mht tidsbruk her, du finner hovedsiden med link til hele publikasjonen her, og du finner omtalen av fritidsbruk her.

 

SLÅ TO FLUER I ÉN SMEKK; FÅ MED DEG GODE VENNER OG FAMILIE PÅ EN TUR UT! Det blir mer sosialt samvær, mer aktivitet og mindre stillesitting!

Én kommentar

lisellish

30.01.2012 kl.10:16

så fin blogg, jeg trener rundt 4 timer hver dag :)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits