Grensen mellom sunn og sykelig sunn!

Når er man egentlig bare sunn, og når er det man har gått så langt at man har blitt sykelig sunn? Utfra reaksjoner fra andre rundt seg, kan man ofte få inntrykk at man anses som sykelig opptatt av trening og kosthold, kun fordi man spiser "annerledes" mat enn alle andre. Eller fordi man trener hver dag. Har de rett?

Tommelen opp for å aktivt holde helsa ved like!

 

Kanskje kan man sparke ballen tilbake og påstå at andre har et sykt forhold til mat, ettersom de ikke har noe reflektert forhold til hva de putter i seg hver dag? I dag er det mange som er så opptatt av å "kose seg" at de glemmer hva kroppen/helsa faktisk SKAL ha. Fra å spise skikkelige råvarer i 1970-årene, har vi fram til i dag i større grad fått større kjøpekraft (40% av budsjettet gikk til mat da, kun 11% i dag!) og kan unne oss både det ene og det andre uten at det går utover lommeboken i nevnverdig grad. Tilbudet er økt, og det finnes ferdigstekte boller overalt rundt oss, det florerer av spisesteder rundt oss (gjerne døgnåpne), og vi har et rikt utvalg av "nesten-ferdig-mat" i butikken!


Så mens noen av oss spiser "annerledes" og på den måten ivaretar god helse og optimal vekt, spiser hovedandelen av befolkningen seg syke. Hva er da sykt? Hvem er det som egentlig har et sykelig forhold til mat og trening da?

Er du usikker på om du selv har et sykelig sunt fokus på dine vaner? Jeg vil påstå at følgende faktorer avgjør om du kun er opptatt av å ivareta god helse, eller om du har litt for overdrevent helsefokus, som faktisk kan virke skadelig i lengden:

  • Kan du i gitte situasjoner, spise annen mat enn "din egen", også uten dårlig samvittighet, feks i et familieselskap, hos venner, eller på et seminar ?
  • Kan du en-gang-i-blant unne deg "usunn" mat uten å kompansere med å spise mindre av din egen mat (regner på kcal), eller uten å MÅTTE trene ekstra?
  • Kan du spise annen mat, eller godis, uten en påfallende dårlig samvittighet, dårlig mestringsfølelse (føle seg mislykket!) som plager deg over lang tid?
  • Kan du stå over en treningsøkt eller to (pga sykdom, uforutsette hendelser etc) uten dårlig samvittighet, humørsvingninger eller påtvunget egentrening?

 

Det å være opptatt av å være sunn, handler også om å ha det sunt med seg selv (i hodet sitt). Det er summen av dager som teller for din helse og vekt. At du unntaksvis ikke får trent som planlagt, eller spist helt etter "reglene", vil ikke ødelegge deg. Men om det føles slik, kan det være at du bør jobbe litt med dine tanker, følelser og holdning til helse og liv. En ernæringsfysiolog, personlig trener med ekstra kurs, helsesøster, eller helst kognitiv adferdsterapeut er gode ressurspersoner å henvende seg til om du føler behov for hjelp!

 

 

6 kommentarer

Silja

08.02.2012 kl.12:19

BRA! Fint oppsummert! :-D

På vei

08.02.2012 kl.13:49

Fint at dere skrev det opp. Herved er jeg ikke sykelig opptatt av kosthold :))

carina

08.02.2012 kl.15:11

bra innlegg og et viiiktig tema !

(=

Marte

08.02.2012 kl.17:41

Veldig bra innlegg! Jeg må innrømme at jeg blir litt irritert om jeg ikke får trent alle de dagene jeg har planlagt.. Planlegger og sosiale ting ut i fra trening... Men ellers så spiser jeg det jeg vil når jeg vil. Er helst mine vennner og kollegaer som et mest opptatt og kommenterer hvordan jeg spiser og hvor ofte jeg trener!

Ida

08.02.2012 kl.20:45

bra innlegg :)

Anna

09.02.2012 kl.08:29

Ja, ja, ja, nei...!

Men jeg tenker så lenge man er bevisst sitt "problem", og aktivt jobberfor å minske det, da er man ihvertfall på riktig vei?

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits