Slik får du smak og holdbarhet til frukt og grønt!

Kaster du ofte frukt eller grønnsaker fordi de har blitt overmodne, gamle eller skadd/uapetittelig? Synes du tomatene er smakløse og bananen blir for fort brun? Det kan ha med hvordan du oppbevarer disse matvarene!

 • Avocado skal ikke oppbevares i kjøleskap; den har det best i temperatur mellom 10-15 grader. Ønsker du at den skal modne raskere, kan du legge den i nærhet av (evnt i lukket pose sammen med-) tomater!
 • Gulrot har et tynt skall og taper derfor raskt fuktighet. Resultat blir en slapp og myk gulrot. Oppbevar gulroten i temperatur mellom 0-2 grader (kjøleskap!) og gjerne i originalemballasjen som sikrer en viss fuktighet.
 • Rosenkål har ikke så god lagringsevne som andre kålarter, men du kan bedre det hele ved å gi den kjølige og fuktbevarende forhold (luftett/plastemballasje i kjøleskap).
 • Løk må oppbevares både kjølig (0-2 grader) og tørt for å unngå råte. Siden den setter smak på varer i nærheten (særlig melkeprodukter), bør den oppbevares i plastboks eller på andre måter skjermet/lukket for andre varer i kjøleskapet.
 • Oppbevarer du hvitløken i dekorative "strømper" som henger over kjøkkenbenken? Hvitløken trives best i kjøleskap (0-2 grader) for å holde ut lenge og for ikke å spire!
 • De fleste av oss har paprika i kjøleskapet, men den trives best i "romtemperatur" (8-10 grader). Men den bør beskyttes mot etylengassen som fremmer modningsprosessen, hvilket kan komme fra nærliggende tomater og epler!
 • Salat blir raskt slapp og stygg i bladene om de ikke beskyttes mot væsketap og temperaturvariasjon. Oppbevar de i plast/-boks i kjøleskapet. Slappe blader kvikner til om nysnittet rot settes i vann!
 • Squash bør, som avocadoen, ikke oppbevares for kaldt, og trives derfor best utenfor kjøleskapet. Temperatur rundt 8-10 grader er best, og en plastfilm rundt beskytter mot tap av fuktighet!
 • Tomaten taper sin smak og aroma ved oppbevaring i kjøleskap, og blir raskere bløte. Ha de i en dekorativ skål på kjøkkenbenken, men vær klar over at de skiller ut etylengass om øker modningshastigheten på nærliggende frukt og grønt!
 • Å sette tennene i en iskald appelsin kan kanskje være litt ubehagelig, men de trives altså best i kjøleskapet. Holdbarheten øker med 1-2 uker om du oppbevarer de i temperatur rundt 2-5 grader.
 • Druer tar seg flott ut i fruktfatet og som dekór på kjøkkenbordet, men de trives best i kjøleskapet ved 0-2 grader.
 • Kiwi smaker, som frukt flest, best med romtemperatur når aroma og smak kommer bedre fram. Men for å ha lang holdbarhet, bør den oppbevares i kjøleskap, og skjermet fra etylengass (epler og tomater).
 • Mmmmmmmmango - så søt og god! Den skal gi lett etter for trykk mot frutkskallet når den er på sitt beste. Holdbarheten kan forlenges ved å legges i kjøleskap, men modningen kan også fremskyndes dersom du legger den på kjøkkenbenken (8-15 grader).

Vurder også kvaliteten på frukt, grønt og salat når du kjøper de inn i butikken: her har du tipsene for hva du skal se etter!

 

2 kommentarer

Vemund

23.02.2012 kl.13:25

Bra innlegg. :-)

Kristin89

23.02.2012 kl.17:43

Det er viktig med riktig oppbevaring av matvarer ja.

Selv er jeg ofte ganske motsatt av folk flest. Jeg elsker at frukten er kald, synes rett og slett den smaker bedre og blir mer forfriskende enn varm/romtemperert frukt:) Men få som er enig med meg når jeg putter alt av frukt inn i kjøleskapet.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits