Er villaks sunnere enn oppdrettslaks?

Laksefileter som ligger i en haug

Er det slik at villaksen er sunnere enn oppdrettslaks? Man kan jo tenke sitt mht miljøgifter, antibiotika, fór, bevegelsesfrihet osv.

Først og fremst er laks en supermatvare: her er ikke bare proteiner, jod og godt med vitamin-D, men her er også meget bra med de mest suverene omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Disse to navngitte fettsyrer er unike for de marine matkilder, og selv om du finner omega-3 i vegetabilske matvarer også (linfrø, valnøtter, raps etc), finner du ikke disse to klinisk, effektive fettsyrene. Kun i fett fra havet!

EPA og DHA har vist seg å redusere allergier, eksem, leddbetennelser og -smerter, forebygge demens og Alzheimers, sterkt forebygge hjerte og karsykdommer, samt bedre vektregulering!

Både Bellona og Laks.no forteller at antibiotikabruk i Norge er blant de laveste i verden, og godt innenfor anbefalt nivå. Grunnen til at vi klarer å holde oppdrettsnæringen så stor, uten stor bruk av antibiotika, er bla bedre vaksiner og stenge hygienekrav. Antibiotikanivået i fisk overvåkes nøye, med mange stikkontroller hvert år, og har ikke vært uakseptabelt høye de siste 10 årene.

Forekomsten av miljøgifter vil alltid være et problem, men ikke noe større i oppdrettsfisk enn i villfisk. Oppdrettsfisken får det hovedsakelig i seg via fóret (vegetabilsk for har med seg miljøgifter fra jordsmonn og dyrkningssmiljø), mens villaks får det i seg via mijøet de omgir seg i. Dette er noe av grunnen til at vi anbefales inntil to middager med fet fisk pr uke: mye omega-3, begrensning av mijøgifter!

Mange mener at villaks vil ha bedre nivå av omega-3 i seg pga fóret de inntar, og bevegelsesfriheten. En ny, interessant norsk studie viser dog at nivået av omega-3 er meget bra selv i oppdrettsfisk. Fisk som ikke får omega-3 via fóret, kompanserer med å lage mer selv. Ergo: vi fiskenytende individer får i oss bra med omega-3 uansett om vi får tak i villaks, eller om vi kjøper oppdrettslaks fra butikken!

Sushi i dag kanskje??

2 kommentarer

Mia

24.02.2012 kl.15:11

Godt å lese! Kjøper kun oppdrettslaks fra First Price - omega3 redningen for en studentlommebok!

Silja

24.02.2012 kl.16:17

Bra innelegg ;-) Jeg digger sushi; meget FRISTENDE bilde!! Ha en strålende helg!!

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits