Junk food som ble til nyttig mat!

I dag har jeg hatt lokalavisen på besøk i kjøkkenet mitt i forbindelse med et samarbeide vi har med fokus på livsstilsomlegging. Vi har laget 3 ulike menyer, der utgangspunktet er junk food. Altså å gjøre junk food til smart-mat som er sunt og raskt i hverdagen.

Mange klager over at sunn mat både er dyrt og tar lang tid å lage. Og mange velger å kjøpe ferdigmat til middag, og ikke minst svinge innom Mc'ern eller gatekjøkkenet på kveldstid. Gjør man slike valg i hverdagen, er det ikke rart at helsestatistikken vokser; 7000 nye tilfeller av diabetes-2 i Norge hvert år, 15000 nye infarkt hvert år, 20% av ungdommer og 1/2 av voksne befolkning er overvektige eller fete...

Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller, fra en foreløpig upublisert undersøkelse, at 6 av 10 middager inntas uten grønnsaker! Jeg grøsser....

Så i dag har vi laget sunn junkfood; og vi har valgt kebab, hamburgermeny og pizza. Og fokuset er at det skal ikke være så ekstremt sunt at ola-nordmann gir opp før de har prøvd. Så de små grepene er viktigst; å velge fullkorn-hamburgerbrød framfor fint brød, å velge karbonadedeig framfor kjøttdeig, å velge kesam-basert dressing framfor ordinær fullfet dressing etc...

Vi sparte mellom 211 - 600 kcal på de smarte valgene kontra de dårlige løsningene, og det var først og fremst pga mindre fett og sukker vi klarte denne endringen! Inntar man 200 kcal ekstra pr dag uke-etter-uke, tilsvarer dette teoretisk en økning i kroppsvekt på en kvart kilo pr uke...

   

Spent på oppskrifter? Følg med, så skal jeg linke til nettbasert reportasje når den kommer til uka!

 

Har du noen smarte tips på å gjøre "junk food" sunnere?


4 kommentarer

Jeg bruker selv sellerirot og lager pommes frittes ut av det. Kutter i biter. Litt olje over og steker i ovnen i ca 30 minutter. Server til med ønsket krydder.

Silja

20.03.2012 kl.14:34

Vi bytter ut deler av hvetemelet med fullkornshvete, bruker fullkorns nudler/pasta/burgerbrød osv. Kesam er innført (tiltross for at jeg elsker rømme...) og pannekakene er ikke lenger som de var... ;-) Bruker karbonadedeig framfor kjøttdeig. Tror likevel vi kan bli flinkere.... Silja :-)

jernhelse

20.03.2012 kl.16:42

min sunnifiserte "wraps" høres veldig tragisk ut men er faktisk veldig godt - vil bare spesifisere at dette kun gjøres dersom jeg allerede har spist middag ;) Så bruker ofte "trikset" til kveldsmaten..

Rett og slett erstatte tortillaene med isbergsalatbral, eller kål. steker karbonadedeig, kylling eller laks, sammen med løk, sopp og brokkoli. Legger fyllet inne i 1-2 salatblad sammen med litt kesam og salsa og ruller sammen.. Meget godt, elsker den "rene" følelsen av salatbladene =). Kan også erstatte wrapsene med egg - lage en "eggepannekake" å legge fylle i.

Mia

20.03.2012 kl.17:41

Pizza med kikertmel er min nye hellige "oppfinnelse"! Ellers har jeg falt for lasagne med squash istedenfor pastaplater, og kaker med alternative melsorter og sukrin. Det meste kan gjøres sunnere hvis man prøver seg litt frem=)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits