Ta deg selv høytidelig...noen skritt på rett vei!

I går snakket jeg om å ta seg selv høytidelig, om hvordan vi er så flinke til å bruke tid, energi og ikke minst penger på de tingene som synes og som gir "raske" resultater.

Det er enkelt å snakke om, jeg treffer kanskje noen blinker underveis, noen som kjenner seg igjen og som kanskje får noe å tenke på. Likevel er det kanskje ikke så enkelt å vite hvor man skal begynne?

La oss se litt nærmere på hvordan vi enkelt kan gjøre noe for å ta bedre vare på de tingene som ikke synes utenpå klærne (i hvert fall ikke så godt :)) og som krever litt mer...

Er det noe som er veldig vesentlig å få på plass for å gjøre noe for kropp og helse så er det kostholdet...maten vi spiser...hver dag!

Hva om temaet ikke er så vanskelig, tross alt!

Den enkleste tingen i verden er å ta noe som er enkelt og gjøre det til noe vanskelig. Det vanskelige er å ta noe vanskelig og gjøre det enkelt.
Hva om vi nå gjør et forsøk på nettopp det; å gjøre kosthold, et tilsynelatende komplisert tema, enkelt og forståelig.

Har du tenkt på hva vi spiste for 10 000 år siden? Den gang livsstilssykdommer, overvekt og annet som fyller dagens moderne samfunn ikke fantes..
På den tiden så var det ytterst få matvarer som hadde lange kompliserte navn som knapt kunne staves. I dag derimot er det ytterst få matvarer som ikke har ingredienser som vi ikke kan stave. Fakta er i dag at store deler av den maten vi spiser er halvfabrikat (nesten ferdiglaget) og/eller ferdigmat. I aller beste tilfelle "bare" laget av oss...

Om vi ser på definisjonen av ernæring og fordøyelse, som er "å bryte ned mat og tilgjengeliggjøre det for organismen", så handler det jo nettopp om å gi kroppen MEST MULIG NÆRING. 
Om det finnes noe de fleste ernæringseksperter er enige om, uavhengig av hvilken rettning de jobber i... (lavkarbo, Fedon Lindberg, Zonedietten, Grete Roede) så er det at ren naturlig mat til enhver tid er å foretrekke.

Om man da tar dette fakta og forsøker å gjøre det å spise sunt enkelt og smart så behøver det ikke være vanskeligere enn dette;

Spis mat som er så nære sin naturlige tilstand som mulig.

  • Det betyr ferst fisk, ikke fiskepinner
  • Poteter, ikke potetmos
  • Kokte grønnsaker, ikke rett i koppen suppe
  • Friske bær, ikke syltetøy. Om du nå skal ta dette og bruke det i din hverdag, still deg følgende spørsmål før du spiser det du har tiltenk magen din;

"Hadde mine forfedre for 10 000 år siden tilgang til dette?" = er maten jeg nå skal spise i sin mest naturlige form? Eller er den designet/laget for å virke mer fristende i form av smak og tidsbruk, på bekostning av næringsinnholdet..?

Enkel regler for å ukomplisere kosthold kan da være å bare spise saker som nylig hadde "ansikt" eller som vokser opp av bakken.
Det betyr kjøtt, fugl, fisk, egg = har ansikt
Frukt, bær, grønnsaker = vokser opp av bakken

Ble dette enkelt for deg?
Kanskje i teorien/prinsippet? Forhåpentligvis!

Hva så med i praksis?

- Første prioritet er å være bevisst på hva du faktisk kjøper inn!
Fyll kjøleskapet og tørrskapet med råvarer, ikke ferdigmat.
Det tar ikke lenger tid å lage mat, enn å "lage" ferdigmat :)

- Sørg for å lage mer enn du skal spise til et av dagens måltid, dette kan bli lunsj i morgen (=spart tid!:))

- Sørg for å ha MASSE grønnskaper og frukt tilgjengelig og spis til hvert måltid. (og mellom :))

- Ikke drikk maten din... dvs hold deg til vann. I bare et glass juice er det 100 kcal...

- Spis når du er sulten, ikke når du har "lyst" på noe.
Ikke legg så mye vekt på "når" eller "hvor ofte", spis heller når kroppen din sier i fra at den er sulten.

- Spis med måte, men ikke overdriv. Lær deg å lytte på kroppens signaler på når den er mett, magen er fortere mett enn øynene!

For at en livsstilsendring skal være vellykket må man faktisk gjøre det til en livsstil, det betyr at man må gjøre det hver dag.. 
Altså, er det noe du skal fokusere på så er det å gjøre disse tingene til en del av din hverdag, gjøre det til rutiner. 

Jeg vedder på at du ønsker å leve sunt, at du ønsker å fokusere på deg selv, ta vare på kroppen din, på helsen din og på fremtiden din.
DU ER FLINK! ...ikke glem det! Ikke glem at du faktisk bruker tid på å holde deg oppdatert på slike tema, som å lese nettopp det du leser nå... BRA JOBBET:)

Husk også på at "rom ikke ble bygget på en dag", men at du tar ting i ditt tempo.
Å gjøre en totalt endring på ALLE plan er sjelden vellykket, men det å ta en ting av gangen lover ofte bedre...

Kanskje det å følge dagens råd skal være første skritt, dersom du ikke allerede følger det?

Jeg heier på deg hele veien til mål..til DITT mål!

God ny uke :)

Klem Kine
 

14 kommentarer

Stine L. Blekkan

09.04.2012 kl.18:28

Kjempe fint skrevet, og fint bilde♥ Ha en fin kveld vidre♥ Hadde vært hyggelig med en kommentar tilbake, kommenterer altid tilbake

♥Natalie kristoffersen

09.04.2012 kl.18:37

bra innlegg :D

kvinnetrening

09.04.2012 kl.18:42

Natalie kristoffersen: Så hyggelig å høre, tusen takk! Klem Kine

B

09.04.2012 kl.18:58

Bra skrevet :) mye nyttig!

kvinnetrening

09.04.2012 kl.19:04

Hei B: Tusen takk! Jeg håper det var noe her du kan bruke:) klem Kine

tonjemelheim

09.04.2012 kl.20:22

Helt enig, veldig bra skrevet! Mye nyttig her:)

Marte

09.04.2012 kl.22:58

Kine du er såå flink til å alltid skive å motivere det lille extra! Noe som igjen gjør det litt lettere å fousere på at det er helt riktig at jeg tenker såpass mye på hva jeg spiser hverdag!

Heier på deg Kine :)

10.04.2012 kl.17:01

En ting jeg bare alltid lurer på når det kommer opp, hvorfor sammenligner du og andre dagens kosthold med det som var for 10 000 år siden. Da levde jo folk utroooolig mye kortere i dag, og hadde jo masse mangelsykdommer?? Vi lever jo omtrent dobbelt så lenge i dag:) (altså er ikke uenig i det du skriver, har bare aldri skjønt akkurat den sammenligningen der;))

Ingrid

10.04.2012 kl.20:44

Knallbra skrevet! Dere er flinke :D

kvinnetrening

10.04.2012 kl.23:02

Hei Anonym: Tusen takk for bra spørsmål! Jeg må innrømme at jeg har hentet inn hjelp til å svare deg på dette...:)
"Årsaken til at vi i dag lever lenger enn tidligere er faktisk ikke så mye som vi skulle ønske fremgang innen ernæring, men evnen vi i dag har til å motvirke død, infeksjoner og sykdom som tidligere tok livet av oss. Eksempelvis har vi i dag akuttmedisin mot hjerteinfarkt, øyeblikkelig hjelp og medisiner som kan stoppe infeksjoner som tidligere tok livet av oss. Det anses i dag at levealderen siden begynnelsen av 1900 tallet når vi korrigerer for de nevnte faktorene bare har økt med 18 måneder... Det betyr altså at kostholdet vårt i dag ikke støtter så mye opp under økt levealder og helse som vi skulle tro. Det anses også at dersom mennesket skulle være i stand til å håndtere all den maten vi i dag spiser ut i fra et genetisk synspunkt så skulle vi hatt en million år for at genene skulle kunne endre seg til å kunne forbrenne og fordøye den maten som vi har utviklet de siste 100 årene. Så om vi gjø det så enkelt som vi kan så ser vi på hvilken mat som mennesket som organisme alltid har spist og forholder oss til det, da vil vi i det minst gi kroppen vår mat den kjenner til, kan fordøye og er bygget for å håndtere."

Jeg håper dette var til hjelp!
Klem Kine

kvinnetrening

10.04.2012 kl.23:03

Hei fitnessista: Tusen takk for kompliment -sånt varmer:) klem Kine

kvinnetrening

10.04.2012 kl.23:03

Hei Marte: Så koselig sagt, tusen takk!! Blir veldig rørt av så flott ord:) klem Kine

11.04.2012 kl.10:24

Ja, det var interessant lesing! Takk for godt svar!:-) Liker bloggen veldig godt forresten:)

Åsa

11.04.2012 kl.16:54

Tanken om å spise sunnere er bra, men det er jo bare kunstig å trekke frem stenalderen som anonym påpeker. Gjennomsnittlig levealder på rundt 40 år, og du hadde spist noe enormt mye blåskjell, hjerteskjell, vilt og småfe, hundekjøtt. Du hadde sultet store deler av livet ditt, og skjelettet ditt hadde vist så store slitasjeskader på grunn av all aktiviteten du MÅTTE gjøre at du ville hatt problem med å gå normalt. Det er jo først etter jordbruket blir innført i landet (i bronsealderen, for ca 5000 år siden), altså med kyr og dyrking av korn at å leve til rundt 60 er vanlig.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits