En turnasjon og født med ski på bena..?!

Vi liker å tenke på oss nordmenn som en stor turnasjon; ut i skog og mark, gå tur hver søndag - og ofte på bena på veg et sted (butikken? venner? på tur? til jobb?). Vi prøver også etter beste evne å leve opp til illusjonen om at vi nordmenn er født med ski på bena. Ja - vi har grunn til å være stolt av enkelte ting da; vi er faktisk den nasjon i verden, sett i forhold til antall innbyggere, som vinner flest medaljer i store idrettsmesterskap! Men det er altså eliten av oss. Hva med den store bredden av folket?

Da jeg bodde i studentbyen på Sognsvann (helt oppe ved marka i Oslo!) hadde jeg t-banen på utsiden av vinduet mitt: endestasjonen ved Sognsvann. Det gikk "vandrerhistorier" om hvordan utvekslingsstudenter i Norge opplevde søndagene her: de står opp tidlig om morgenen, titter ut og ser en stor folkevandring i retning Sognsvann. "Hva har skjedd?" De hiver på seg klær og løper ut for å få med seg hva som har skjedd, og følger folkemassen. Og så går de da. Og går. Og går...for å oppdage at det er et folk på tur. På tur liksom: hva er det? "Å gå en tur" er en sjelden skikk når vi ser utover våre egne landegrenser.

 

Men går vi virkelig så mye tur, og på ski, som vi liker å tro? hmmm, ikke i følge en stor sammenligningsstudie mellom landene i Europa:

Vi er blant de minst aktive i Europa. I Norge bruker vi til sammen bare 42 minutter på fysiske aktiviteter i løpet av en gjennomsnittsdag - to tredeler av den tiden latvierne bruker

 

Og vi kan ikke skylde på lite tid til slikt, for vi er nemlig det land i Europa som har mest tid tilgjengelig til fritidsaktiviter: 

Figur

Voksne mennesker i alderen 20-74 år har i gjennomsnitt 5 ½ time fritid per dag i Norge, Finland og Belgia. Likevel er nordmenn, finner og belgiere blant dem som bruker minst tid på fysisk aktivitet når de har fri. Befolkningen i Litauen, Bulgaria og Latvia er blant dem som har minst fritid i løpet av en dag, under 4 ½ time. Det er likevel her vi finner dem som bruker mest tid på fysisk aktivitet

 

Så kan vi se litt på helsestatistikken igjen; 50% av den voksne befolkningen er overvektige. 20% av barn og unge er overvektige. Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, og dårlig blodsukkerregulering er det som krever flest folkeliv i vår nasjon hvert år. Alle disse faktorene har direkte effekt av fysisk aktivitet. Ikke bare én time trening pr dag, men daglig fysisk bruk av kroppen! Er du aktiv nok? Ser DU etter muligheter til å bruke kroppen mer?


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits