Full forvirring: MUK, nøkkelhull, frossen mat: sunt eller skadelig?Er M.U.K. produkter helsefarlig?

MUK (mekanisk/maskinelt utbenet kjøtt) er produkter av fjærfekjøtt (hovedsakelig pølser og kjøttboller) der hele skrotten av dyret utnyttes. Normalt lages slike farseprodukter av kjøttrester som ikke lar seg utnytte til filet og ordinære kjøttstykker, og ved bedre teknologi, kan man nå få tak i disse kjøttrester ved bruk av maskiner framfor at mennesker står og skjærer dette manuelt. I dag finnes det maskiner som kan knuse brusk, bindevev og benrester til så små partikler at det går an å spise det uten å kjenne harde strukturer eller risikere å sette det i halsen. Derfor går hele kyllingskrotter ned i maskinen og knuses til en fin farsedeig, som deretter brukes i farseprodukter som pølser og kjøttboller. DET ER IKKE HELSEFARLIG å spise slike produkter; og de er fullt fordøyelige for oss. Det er bare en "ekkel" tanke å spise deler av skrotten som man normalt skjærer vekk og legger til side på tallerkenen. 

Produkter med MUK skal merkes klart på innholdsfortegnelsen; MUK eller maskinelt utbenet kjøtt. Da kan du jo selv ta stilling til om du ønsker spise slike produkter, eller basere dine innkjøp på produkter av rent kjøtt (da står det kun "kjøtt av ditten-og-datten").

Til forsidenEr nøkkelhullsordningen helt på jordet?

Nøkkelhullet har fått mye "motbør" ettersom det dukker opp matvarer med dette nøkkelhullet, som absolutt ikke bør frontes som sunne. Man kan si seg enig i at en nøkkelhullsordning, som skal veilede forbrukere i sunne valg, bør vise nettopp dette; hva som er sunne valg. Dersom man går litt inn i beskrivelsen av nøkkelhullsordningen, fungerer den slik at den viser hva som er av de sunneste valgene innenfor hver produktklasse (feks innenfor brødvarer, innenfor ferdigretter, innenfor kjøttpålegg etc). Dette er grunnen til at du finner nøkkelhullet på feks Grandiosa. Det er nemlig ett av de bedre valg du kan gjøre når du først skal ha pizza. Normalt folkevett bør brukes til å forstå at pizza ikke er noe man bør innta daglig, men altså; når man først skal ha det, kan man gjøre noen bedre valg enn andre. Nøkkelhullets kriterier går først og fremst på lavt innhold av salt, sukker og fett, og et høyt innhold av kostfiber.

Er Rema1000 nye produktserie "Godt kjøp" dårlig mat?

Rema1000 lanserte i går en ny produktserie som er merket "Godt kjøp", og som har fått mye kritikk fordi de kan lure forbrukerne. Vi blir "lurt" til å kjøpe mindre bra produkter og som koster mindre, men Rema1000 står hardnakket på at de er dønn ærlige om sitt nye produkt. Tydelig på emballasjen forklarer de hva produktet består av og hva som skiller det fra ordinære produkter; feks at GodtKjøp-kyllingfilet er innsprøytet med saltlake (-mens ordinær filét foreligger uten slik saltvannsløsning). 

Dette er ikke ukjent for oss; både i Danmark og Sverige hamstrer vi "billig" kyllingfilet, der kjøttvekten er økt med slik saltlake. Vi mister ikke noe essensielt fra kjøttstykkene, men vi får noe mer salt i kostholdet vårt. For de av oss som ikke klarer å steke kjøtt skikkelig (kyllingfilet kan oppleves å ofte bli litt tørr), vil saltlaken bidra til at kjøttet blir mer saftig (-det er som en type marinering!).

Har frossene grønnsaker mindre næring i seg enn ferske?

Jeg får ofte spørsmål om frossen mat er mindre næringstett enn fersk. Det er jo nærliggende å tro at kort oppbevaring (fersk mat) gjør at mindre næringsstoffer går tapt. Med dagens innfrysningsmetoder, bevares dog næringsstoffene meget godt i maten. De fryses raskt og oppbevares i konstant temperatur fram til opptining/matlaging. Og det er her at utfordringene starter; under opptiningen. I dét du tiner og/eller varmebehandler frossen mat, siver den naturlige saften/vannet av matvaren ut, spesielt under hurtigtining (i feks mikroovn). Her ligger en del næringsstoffer, som dermed går tapt. Grønnsaker bør derfor helt kortvarig dampkokes eller wokes, mens langvarig koking i mye vann er verste tilberedning mht næringstettheten. SKULLE frysekjeden være brutt før du inntar maten (feks at maten tiner på veg fra produksjon til lager, eller fra lager til dagligvarehandel, eller i dagligvarehandel pga dårlig oppbevaring - eller på veg hjem til deg) kan også en del av næringsstoffene gå tapt.

Se det på den andre siden: mat som oppbevares ferskt, feks frukt, er stadig utsatt for ytre påkjenninger som kan forringe næringskvaliteten. Flytting ut og inn av lager til butikkhyller, kunder som løfter opp og legger/mister frukten tilbake i hyllen, temperatursvingninger, støtskader (feks eplets brune flekker), div parasitter som følger jorden/annen frukt etc - alt dette kan redusere antioksidantinnholdet i frukt og grønt. Dette er lite relevante problemstillinger for frossen mat. Så kanskje kan vi si at de er likeverdige?!

Lyst å se hvor mye du kan om sunn mat? Denne testen er meget kort og presis, og gjør seg også best MED LYD!


2 kommentarer

Mia

26.04.2012 kl.12:36

Hadde ikke Hellstrøm og VG begynt med MUK-diskusjonen hadde vi vel alle gladelig spist det uten og tenke over det;) Men nå som jeg vet det må jeg innrømme jeg snur pakningen og sjekker hva den inneholder... Prøver å unngå for mye salt, så kommer nok heller ikke til å kjøpe "Godt kjøp" produktene til Rema.

Spiser ferske grønnsaker, i og med at disse er like billige som frosne grønnsaker. Men bær spiser jeg nesten bare frosne i smoothies osv. (bortsettfra herlige ferske bær om sommeren da)

★MK★

26.04.2012 kl.16:09

"Tv2 hjelper deg" testa for ikke lenge siden ferske og frosne grønnsaker. Det kom de frosne best ut faktisk. Finner sikkert testen på nett

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits