Din LØK!

Løk - så kjedelig grønnsak, og så fattig på antioksidanter - kun påfølgende luft i mage, dårlig ånde og påfallende tørste. Bare unyttig?

Vi inntar ca 5 kg løk pr person pr år her i Norge; hvilket er nøyaktig 5 ganger mindre enn i middelhavslandene. Og at vi ikke bruker den mer, er trist. Både for smaksopplevelse, men aller mest for helsens del. For selv om den feks ikke har så mye antioksidanter som feks bær og nøtter, og andre frukt og grønnsaker, har den andre typer plantestoffer i seg, som har super helseeffekt - også til å forebygge kreft.

Dens innhold av polyfenoler, biologisk aktive stoffer, styrker bla enzymer i leveren vår som er sentrale i å avgifte oss fra medikamentrester, alkohol og frie radikaler (-som fremmer kreftutvikling). Løkens karbohydrater er dessuten av en type som vi fordøyer svært dårlig, men som våre gode tykktarmsbakterier liker spesielt godt. Som takk tilbake, får vi en tarm som fungerer bra, og hvor slemme diaré fremkallende bakterier ikke klarer å beleire seg.

Løkens mange plantestoffer har gode effekter på våre store helsetrusler; hjerte-karsykdommer, kreft og betennelser. For de har nemlig en god sum av effekter:

  • demper blodtrykket
  • reduserer kolesterolet
  • renser blodårene for avleiringer
  • demper vekst av sopp og bakterier
  • sannsynlig dempende effekt på betennelser

 

Og jo mer løken lukter, jo rikere er den på de gunstige næringsstoffene. Det finnes også rikelig av løkvarianter, både mht smak og mht utseende og farge: rødløk, gulløk, vårløk, charlotteløk, purreløk, hvitløk, osv....

BRUKS OMRÅDER

Bruk løk og hvitløk i ALL SLAGS mat og til alle retter og til alle måltider; den passer som garnityr på pålegget til brødmaten, den passer til alle stekte retter, samt i kokte retter som supper, gryterett og lapskaus. Den passer i smoothies (!) og den passer i salater!

ULEMPENE

Gråter du når du skjærer løk? Med påfølgende svie i øynene? Det sies å hjelpe om du skjærer løken avkjølt, eller helst under sildrende, kaldt vann. Skjær også løken med svært skarp kniv. En spesial-designet løkkutter, som tar jobben under "lukkede forhold" er også en god idé; Tupperware har svaret!

 

Kilder:

Forskning.no

Frukt.no

Training People

3 kommentarer

På vei

08.05.2012 kl.16:40

Takk for tips!

jernhelse

08.05.2012 kl.20:39

Spiser løk nesten hver dag:) kanskje jeg har blitt immun for jeg får ikke en eneste tåre i øynene når jeg kutter den opp:0) magetrøbbel ifb med løk opplever jeg heller ikke..

Fra tjukk til smukk

09.05.2012 kl.18:27

Spiser ihvertfall 0.5 kilo løk i uka her. Det setter jo en fantastisk spiss på det meste, spør du meg.

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits