Smørkrise, brødkrise og andre unødvendige kriser!

Det er ikke lenge siden jeg hoderistende observerte en viss smørkrise her i landet, etter at lavkarbobølgen slo over landet samtidig som julebaksten skulle tas unna i de tusen hjem. Latterlig. Ikke bare latterlig fordi smør generelt ikke er dén matvaren man bør vektlegge (hverken i lavkarbo eller annet sunnere kosthold!), men fordi det i grunn er superenkelt å lage SELV (og for de av dere som aldri har misset med å piske kremfløten for lenge; det var et hav av tips om smørlaging i pressen på den tiden: Tv2, Nettavisen, Moss avis, Oikos Ren mat, Nationen, osv-osv!).

Nå ropes det høyt om brødmangelen som kommer til å slå ut over landet, etter at bøndene nekter å levere mel til de større brødprodusenter og møller. "Åh, hjelp - nå må vi hamstre brød også!" ELLER???

Hvordan overlevde vi i gamle-Norge før da? Hmmm? Og må man være husmor for å klare å lage slike matvarer selv? Trenger man beste karakter i matlagingsfaget, og må man ha passert minst 18 år for å klare å bake brød?? *stønn* Det er ikke hokus-pokus dere - det er kun innsats det står på! Og i grunn svært liten innsats, for det meste gjør seg selv her!

Helkornrundstykker  og   grove brytebrød

Trekorn-rundstykker   og     saftige Hverdagsrundstykker med sprø skorpe

Hos Kvinnetrening finner du mange gode oppskrifter, deriblant også brød/rundtstykke oppskrifter (feks de som er avbildet ovenfor!). Du kan også ta utgangspunkt i en generell brød/rundstykke oppskrift, og endre på meltyper, væske type, evnt krydder etc - tilsette nøtter eller tørket frukt er også meget godt! For å teste hvor grovt brødet er, kan du bruke grovhetskalkulatoren til Opplysningskontoret for Brød og Korn (hvor du også finner mange andre oppskrifter!).

Brødskala kalkulator

 Om så også mel-hyllene tømmes i butikkene, blir det krise da. Da må vi nemlig finne på annet å spise enn brød og mel/kornbaserte matvarer....huff-og-huff!  :) Men - tenk, da finnes det et hav av matretter å teste ut, og flere av disse finner du OGSÅ oppskrifter på hos Kvinnetrening!

 

(og for ordens skyld: dette var for å vekke oss forbrukere mot unødvendig panikk. Ser at dette kan provosere bøndene mht deres sak, og det er i grunn ikke meningen. Jeg er stolt av å komme fra en stor korn-bygd, og håper selvfølgelig at bøndene her til syvende og sist får en god løsning på sin sak!)

2 kommentarer

Silja

15.05.2012 kl.13:08

Hjemmebakt er best, uten protest! ;-) Jeg synes det er utrolig kjekt å bake men når vi får gratis brød slengt etter oss (jepp, vi er brød-sponsa) så blir det alt for sjeldent at jeg baker selv.... blir som regel kun en søndagsaktivitet, men det er gøy det altså! Spesielt siden lillegutt har stor glede av både å være med å bake samt spise ferske, grove rundstykker etterpå ;-) Kjempefin søndags og familie aktivitet! Silja

kvinnetrening

15.05.2012 kl.13:17

Silja: For ikke å snakke om den HERRRRLIGE duften av nystekt brød som brer seg rundt i huset :)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits