SÅ mye proteiner trenger du faktisk!

Vi har fått en del spørsmål bla via bloggen på om vi bak Kvinnetrening bruker proteintilskudd, hvilke vi anbefaler, og når man egentlig trenger dette  - altså hvor mye trener man når man "kvalifiserer" til å trenge slikt tilskudd.

Som fagperson liker jeg alltid å søke etter dokumenatsjon på om noe virkelig virker før jeg tror noe, tester noe eller formener meg om noe. Jeg vet at mange har et annet utgangspunkt; at det å høre på andre erfarene, ikke nødvendigvis faglærte, er god nok "dokumentasjon". "Når det virker for han, må det jo virke for andre også!" er liksom holdningen, og at en person som ser sunn og trent ut, eller som snakker overbevisende om hvor mye bedre livet ble etterpå, er bra nok dokumentasjon.

Det er klar at slike erfaringer (!!!) er interessante, men med utgangspunkt i slikt, bør man jo søke dypere i det: kan det finnes hold for det som fortelles, eller er det høy sannsynlighet for tilfeldigheter. Når det kommer til proteinpulver, er det typisk at vi lar oss overbevise av andre erfarene og godt trente som bruker dette, eller reklame i blader med store og kjente personligheter, eller bare navnet på tilskuddet i seg selv; "muscle juice", "ultimum serious mass", "procomplex gainer" etc....

DISSE TRENGER MER PROTEINER

Alle som trener, bør ha fokus på et tilstrekkelig proteininntak. Dette er byggestenen som skal restituere kroppen; både for å bygge opp EKSTRA muskelmasse (slik du kanskje håper på når du trener og ønsker en strammere kropp, en mer tonet kropp  - eller mer muskuløs kropp), og som skal erstatte muskelvev som er gått tapt som forbrenningsmateriale på selve treningsøkten. Ja, dette er faktisk årsaken til at både de som driver utholdenhetstrening óg de som driver styrketrening trenger mer proteiner enn folk flest - og at det faktisk ikke er stor forskjell på behovet mellom disse to hovedklasser av idrettsutøvelse! De trenger like mye!

WHO har konkludert med at mennesket som art trenger et proteininntak på ca 0,75 g protein pr kg kroppsvekt pr dag for å ivareta god helse, altså totalt (0,75*65kg) 48,75 gram proteiner for en normal dag om du veier 65 kg! Men mangfoldige studier viser at dersom du trener regelmessig øker proteinbehovet ditt, og hva man pr i dag har klart å dokumentere som et klart proteinbehov, er 1,2 - 2 gram proteiner pr kg kroppsvekt pr dag. Altså totalt 130 gram proteiner for en hel dag om du veier 65 kg og tar utgangspunkt i den høyeste anbefalingen her!

Du kan gjerne innta mer proteiner enn dette, men du kan ikke forvente å se at du utvikler deg raskere eller bedre muskulært sett, enn om du lå på dette nivået. Flere studier har vist at vi har en viss evne til å utnytte proteiner pr tidsenhet (feks dager eller uker) til å bygge opp muskelmasse, så det nytter ikke å bare spise enda mer proteiner for å vokse enda raskere!!

DISSE TRENGER PROTEINTILSKUDD

Ingen!      What? Ingen, sier du??? Ja, jeg påstår, med hold fra dokumentasjon, at ingen MÅ HA proteintilskudd for å klare å dekke sitt behov. MEN!!!! Det er en ofte god alternativ løsning i en travel hverdag, i en situasjon hvor matlysten er lav, eller hvor man av andre praktiske hensyn ser at pulver er lettere å innta enn ordinær mat. Men proteinpulver er altså ikke mer suverent eller nødvendig enn de naturlige GODE proteinkildene; melk/meieriprodukter, egg, kjøtt (fjærfe, storfe, svin, vilt etc) og fisk!

Uansett hvor stor du er kan du altså spise proteinene dine på naturlig vis; og jo større du er, jo mer mat spiser du jo! Velg da proteiner som hovedingrediens og som pålegg, så har du ingen problemer med å dekke dine behov!

Å velge utstrakt bruk av proteintilskudd kan faktisk heller virke sterkt uheldig, ettersom det i slike tilskudd kun er konsentrerte proteiner og en liten dose sukker, mens det i proteiner fra maten din feks er kalsium og jod i tillegg (meieriprodukter), jern i tilegg (kjøtt) eller også omega-3 (fisk). Du kan altså gå glipp av en god del "gratispassasjerer" som du normalt også trenger!

 

OG VI I KVINNETRENING.....

...bruker proteintilskudd. Sånn nå og da, men vi praktiserer jo litt ulikt avhengig av hvem av oss du snakker om. Det handler nok mest om smakspreferanser, tid til matlaging, personlighet etc.. Jeg selv, som har vært aktiv innen styrkeidretter i over to 10-år nå, bruker meget sjeldent proteintilskudd. Men jeg har ett par bøtter stående i huset, og jeg kjøper en flaske på et treningssenter i ny og ne. Det handler ikke om at jeg tror jeg TRENGER det, eller må ha det, og jeg har ingen rutine over hvor ofte jeg bruker dette. Ved nærmere ettertanke; jeg bruker det vel sånn ca 1-2 ganger pr mnd. Jeg setter nemlig sååå mye mer pris på å spise god mat, enn å ha i meg kcal i flytende form. Så jeg har to unntak for når jeg bruker proteintilskudd; når jeg føler for å lage meg en smoothie, da har jeg litt ekstra proteiner i. Og når jeg skal ut på farta etter en treningsøkt på et treningssenter (feks handle på veg hjem, eller har lang reiseveg hjem), så kjøper jeg med meg en av mine favorittdrikker i proteintilskudd (favoritt mht smaken!) fordi jeg er SULTEN og må ha noe!

Denne protein-karbo bomben har jeg nylig blogget om, hvor du også ser oppskriften!

 

4 kommentarer

Kjempe fin blogg!

Kommenter gjerne tilbake :)

Anna Karina

19.05.2012 kl.09:27

Kjeempe søt blogg ! :-D

Blir veldig glad for en kommentar tilbakee :-))

Lene

20.05.2012 kl.19:01

Veldig nyttig innlegg! :-)

Natalie

22.05.2012 kl.12:37

Bra innlegg! Selv pleier jeg ikke å drikke proteinshake, fordi jeg som (du) liker å innta kaloriene mine i form av mat :-) Men bruker likevel en del proteinpulver i bakst, grøt og er HELT avhengig av min daglige dose proteinkaffe!

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

33, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits