Ville DU blitt med?

Vi hører stadig om at vi er for passive, vi trener for lite, vi spiser for mye dårlig mat, vi blir stadig tykkere - og dermed også sykere.

  • Muskel-skjelett lidelser er hovedårsak til sykefravær i arbeidslivet
  • Depresjon er hovedårsak til at ungdom uføretrygdes, flere enn 36.000 stk under 30 år anslås det nå, og antallet i gruppen mellom 20 og 25 år har økt med 47% siden 2005 (Aftenposten)!
  • Flere enn 7000 nye individer i Norge diagnostiseres med diabetes-2 HVERT ÅR
  • ...Og vi dør fortsatt hovedsakelig av hjerte-karlidelser og kreft

Funnet etter et googelsøk i dag: er det slik ungdom generelt forholder seg til mat?

 

Visste du at alle disse nevnte lidelser og sykdommer kan forebygges óg behandles med fysisk aktivitet og bedre kosthold (samt mindre røyking og alkoholforbruk)?

 

Jeg må innrømme en liten ting, og føler meg litt "gammel" - eller "voksen", i dét jeg sier dette (man blir aldri voksen inne i hodet sitt, så det er slike refleksjoner som får en til å innse at man har vokst litt: ):

 

Jeg blir litt fortvilet når jeg observerer skoleungdom som sitter på benken inne i butikken og spretter en kjekspakke sammen en flaske brus, eller ser voksen ungdom svinger innom gatekjøkkenet en helt ordinær tirsdags kveld, eller leser at mindre enn 40% av dagens ungdom (15 år) klarer å tilfredsstille anbefalt tid i aktivitet (60 minutter hver dag!). Eller når jeg ser statistikk som viser økt tendens til overvekt blant barn og unge (nå 20% av norske barn!).


Aktivitet og sunn kost går hånd-i-hånd! Små tiltak gir ofte store helsegevinster!

 

Jeg husker selv en barne- og ungdomstid der jeg tenkte særdeles lite på hva som var sunt og usunt for meg, men jeg har dog alltid vært med i idrett, og jeg har vokst opp på tradisjonelt, norsk kosthold (der kaker og godt bare var forbeholdt helgen - og da var det ikke en stor pose med hektogodt det var snakk om!). Men altså - interessen var der ikke helt i den alderen, men det er også en god tid siden nå. Dagens barn og unge kan ikke unngå å bli påvirket av helsefokuset i vårt samfunn, og ikke minst selv oppleve hvordan overvek og dårlig helse virker i hverdagen. Er man derfor mer obs på dette selv nå???

 

Jeg spør dere; dere som er unge i dag (mellom 12-20 år). Er man obs på at noe karakteriseres som sunt, og annet som usunt? Hvor mye bryr man seg egentlig? Er de tilfellene jeg refererer til ovenfor de individer som ikke bryr seg, er det de som ikke har fått med seg budskapet og kunnskapen, eller er de bare lammet av manglende handlingskraft?

Har man ikke opplevd bakdelene med en ugunstig livsstil enda, og derfor ikke bryr seg helt? Eller vet man bare ikke helt hvor man skal starte, og hva man skal gjøre?

 

Jeg opplever ofte å få henvendelser fra foreldre og andre voksne som "bryr seg": hvorfor finnes det ikke kurs for barn og unge? Matlagingskurs, og enkel trening som ikke krever stort talent! Jeg synes også dette er supre ideer: men ville DU vært med på noe slikt? Ser du interessen av det? Eller dine venner; som kanskje ikke leser bloggen her, og som ikke  har samme, sunne interesser som deg. Ville de blitt med på noe slikt tror du? Dersom tilbudet FANTES!?

 

6 kommentarer

sjh95

12.06.2012 kl.13:15

Jeg har fått med meg at mange har begynt å spise på macdonals. Det har blitt veldig poppulært å spise der, mer der en på Burger king. etter 13 uke så har jeg fått mage.. og det liker jeg ikke, det er på grunn av macdonals maten jeg har hatt i meg. Hva kan jeg gjøre for å få flat mate igjen :-D ?

Sol Jensen

12.06.2012 kl.17:00

Jeg selv er 19 år og har blitt oppdratt til å ha fokus på dette. Her i huset var det null sjokoladepålegg, ikke noe brus på hverdager og godteri var noe som hørte lørdagene til. Jeg har tatt med meg disse verdiene, og blir derfor forskrekket over hvor mange som ikke har noen form for skille mellom festmat og hverdagsmat! Flere i klassen min spiser polarbrød eller lyse knekkebrød med Nugatti til lunch hver dag, og begrunner det med at "jeg legger jo ikke på meg uansett, så da kan jeg likså godt spise hva jeg vil". Tror de aller fleste ville sett nytten av å bli litt opplyst, både om hvordan man med enkle grep kan lage litt sunnere mat, og hva maten man spiser faktisk gjør med kroppen! Når jeg først er i gang med å skrive vil jeg takke for en super blogg, med mye motivasjon og gode oppskrifter!

★MK★

12.06.2012 kl.19:46

Jeg tror mange ville vært med jeg! Man er jo "gal" om man ikke trener nå, så da er man det vel også om man ikke tar vare på seg selv gjennom kostholdet også?

Jane H. Johansen

13.06.2012 kl.13:57

Det burde vært et eget fag i skolen som utelukkende hadde fokus på helse, trening, sunn mat og matlaging. "Lev Vel" kunne det hett.

Anniken

13.06.2012 kl.16:57

Et glimrende prosjekt spør du meg!!

Camilla B

14.06.2012 kl.17:02

Mitt inntrykk er at ungdommer ikke ser konsekvensene av å spise usunt og ikke trene, og har en holdning som sier "det kommer aldri til å skje meg".

Selv er jeg 16 år og bryr meg både om kosthold og trening, men så og si alle vennene mine kunne ikke brydd seg mindre. Reaksjonen jeg får når jeg kommer på skolen med en sunn matpakke som vanlig er oppgitte ansikter og folk som ber meg leve livet mens jeg kan. Da tenker jeg alltid at vi kan jo møtes om 20 år og se hva de sier da.

Jeg hadde definitivt deltatt, uten tvil! og jeg tror og håper at mange andre også ville gjort det :)

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

34, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits