Slik holder du ut lengre på joggeturen!

Jeg har tidligere i sommer nevnt så vidt hvordan man kan øke varigheten på joggeturen sin, og dette blir å bygge videre på akkurat det temaet!

SKO DEG RIKTIG FOR FORMÅLET

Først og fremst er det sentralt å ha ett par gode joggesko, slik vi nylig har påpekt. Det er en vill jungel av sko nå, med ulike tekniske finesser eller skadeforeyggende fordeler. Det er viktig å ha et par sko som siter godt på foten din, og som føles behagelig å ha på i lengden. I det siste har mange godt bort fra de gode, gamle rådene om å bruke sko med god dempning, til å velge sko med tynn såle, og gjerne disse "fingerskoene". Det kan være verdt å legge merke til at de som bruker disse, er godt trente og relativt lette i kroppen. Skal du bevege deg mye og veier samtidig mye, bør du hjelpe kroppens ledd og bindevev med støtdempning ved å velge gode sko med tilpasset dempning for deg.

Jeg selv jogger regelmessig, og veksler mellom intervalltrening og lange økter (-nå som jeg endelig har lært meg å gjennomføre lange, rolige økter!). Jeg har flere par sko, og skal jeg på intervalløkt, velger jeg gjerne lette sko med lite dempning. Men jeg velger også helt motsatt om jeg skal på lange, rolige økter. Da er jeg helt avhengig av sko med god demping, ellers stivner leggene og oversiden av knærne føles raskt "mette"/stramme. Derfor har Hoka-one-one skoene fra Löpslabbet blitt min favoritt; det er som å løpe på skyer! Man kommer ikke så godt "opp på tå" som er greit om man skal dra på tempo i intervaller, og det kan nesten føles ut som at skoen suger seg fast til underlaget. Derfor løper jeg ikke intervaller med denne. Men jeg MÅ ha de på meg på langturer - ellers er det bare å kaste inn håndkleet. Jeg har skrevet om disse skoene tidligere i vinter!

Andre ting å tenke på, for å holde ut lenge uten å stivne i legger eller smerte i ledd, er underlaget du løper på. Kom deg ut i skog og mark framfor hard asfaltjungel!

 

STYR INTENSITETEN

Pulsklokken min bruker jeg ofte til å glede meg over kcal-forbruket etter tøffe treningsøkter. For styrkeøkter, er det feks lite annet jeg er opptatt av å se på. Men etter nå å ha brukt pulsklokke i godt over ett år, har jeg begynt å kjenne til mine ulike pulssoner bedre. Jeg har nå endelig skjønt at en snittpuls på 160-170 ikke er forenlig med lange joggeturer. Jeg stopper da ofte på 30 minutter og lurer samtidig på hvordan andre kan løpe "i timesvis". Først i det siste har jeg oppdaget min egen mulighet til å løpe lenge, så lenge jeg holder øye med pulsklokka og holder meg på 120-140 slag i minuttet. Det innebærer feks at jeg må slå over i gangfart i store oppoverbakker! 

Jeg har blogget om pulsklokker tidligere. Begge de omtalte her, er supre til å styre intensitteten sin med!

 

NÆRE OG ÆRE KROPPEN

ingen motor går på luft og vann, ikke våres egen motor heller. Drikk derfor nok i forkant av økten, også under økten om mulig, og i alle fall etter økten (-for å ta igjen det tapte). Jeg tøyer ut mens jeg drikker en halv liter vann, og fortsetter i timene i etterkant med jevnt vann inntak. På lange og rolige joggeturer skal det fint gå an å  jogge uten fulle karbohydratlagre i kroppen, så det er i grunn mulig for lavkarbo tilhengere dette. Men jeg kan ikke annet enn si at mine lår er meget tunge å løpe med dersom jeg i dagen i forvegen (og evnt samme dag som løpeturen) har spist lite karbohdyrater (feks kun salater!). Ofte løper jeg mine turer om morgenen, men like selvsagt som å ta seg en dusj etter den svette turen, er det å raskt få i seg karbohydrater og skikkelig næring raskt etter turen. Min standard og høyt elskede frokost, ser dere ofte avbildet her i bloggen, slik som sist i innlegget før helgen!

2 kommentarer

tuuuusen takk! Supre tips :)

Camilla

06.08.2012 kl.10:53

Dere har en super blogg med masse inspirasjon og supre tips :-) Jeg lurer på om dere kan skrive et innlegg om gravide og trening? Hva som er bra, og hva man bør være forsiktige med. Hvis dere har skrevet om dette før kunne dere kanskje nevnt linken?

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

34, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits