Derfor er du plaget med luft i magen!

Er du til stadighet oppblåst og har plagsomt mye luft i magen? Du kan være intollerant til enkelte næringsstoffer eller biologisk aktive stoffer i enkelte matvarer (melkesukker er et eksempel, fruktsukker et annet!), men det er vel så stor grunn til å mistenke at dine spisevaner kan være årsaken.

En ting som er svært typisk er stort inntak av sukkererstatninger, spesielt sukkeralkoholene. Dersom du er av den typen som er opptatt av å spise sukkerfritt, som velger sukkerfrie tyggiser og pastiller, og som søter maten og bakst med søtningsmidler, kan du raskt oppleve problemer. Malitol, xylitol, sorbitol og fruktose kan alle gi utfordringer for tarmen vår. Du har vel sett teksten på sukkerfrie pastiller som Lackerol; "kan virke lakserende ved stort inntak". Det betyr løs mage/diaré, og steget før dét er gjerne luftproblemer. En eske går som regel greit; starter du på eske to, starter også luftproblemene!

Men hvor fort du spiser maten, å drikke (supe!) varm drikke, tygge tyggis eller spise for mye - eller for lite, grønnsaker kan også gi utfordringer!

Her er tipsene for å redusere luftproblematikk for deg som helt klart ikke har en intolleranse som er utslagsgivende, men som har diffuse luftproblemer som heller kan skyldes din spiseadferd:

  • Spis sakte og tygg godt
  • Ikke spis for mye fiber! (noen beriker maten med ekstra plantefiber fra helsekost - det kan gi større problemer enn helsegevinst!)
  • Kokte grønnsaker tåles bedre enn råe
  • Husk å bløtlegge belgfrukter (bønner/erter/linser) over natten og skyldt godt før koking og inntak!
  • Unngå bruk av sugerør ved drikke
  • Unngå å supe varm drikke; da sluker du mer luft!
  • Kutt ned på bruk av tyggegummi
  • Reduser inntak av sukkerfrie produkter (helsesjokolader/måltidserstattere, pastiller, tyggis etc)
  • Drikk daglig (gjerne flere kopper) te av urter som virker luftdempende; fennikelte, karvete, kamillete!

 

Husk at også stress og evnt angst har sin effekt på fordøyelsessystemet, og kan være årsak til både gassdannelse og "løs mage"!

 

 

5 kommentarer

smart! :)

Sanna

23.10.2012 kl.21:15

Tusen takk! Har ofte luft i magen og har aldri funnet ut hva det er, men i familien min spiser vi veldig mye sukkerfritt og jeg drikker vanligvis med sugerør + at moren min vill jeg skal spise fiber, så jeg har spist veldig mye av det i det siste og har hatt mye luft i magen, så tusen takk for informasjon! Bra blogg :-)

NA

23.10.2012 kl.21:55

Gode tips! =)

-NA, nymfoman sexblogger
Tror jeg må kutte ned på tyggisen da :p

carina

25.10.2012 kl.20:58

maltitol er døden for magen min, så sukkerfri godis er bare å glemme....

(=

Skriv en ny kommentar

kvinnetrening

kvinnetrening

34, Fredrikstad

Kvinnetrening.no er DIN hjelp til et bedre og lenger liv! Vi gir deg alle verktøy du trenger for å leve litt sunnere; tilrettelagt treningsprogram, kostholdsprogram, følger deg opp OG du har tilgang til et team av lege, ernærngsfysiolog, personlig trener, sexolog og motivator :) På denne bloggen vil vi dele litt av vår hverdag, både fra gründeren bak kvinnetrening, Kine, og fra ernæringsfysiologen Therese.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits